Razgovori Europske unije s Iranom o nuklearnom sporazumu počinju u veljači

Foto: EPA

POTPISNICE nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. dogovorile su da će se u veljači održati novi sastanak s iranskim predstavnicima na kojem će pokušati riješiti spor kako bi se sačuvao taj sporazum, iz kojeg se SAD povukao, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Idući sastanak mješovitog povjerenstva održat će se u veljači", rekao je Borrell, ne ulazeći u pojedinosti, tjedan dana nakon što su europske sile (Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo) odlučile pokrenuti proceduru protiv Teherana zbog kršenja odredbi sporazuma. Ostale potpisnice sporazuma su Kina i Rusija. 

Ne zna se gdje će se održati sastanak

Borrell nije rekao kada će se točno sastanak održati ni gdje, a poznato je samo da će održati na razini stručnjaka.

No prethodni sastanci bili su održani u Beču. Sporazum predviđa i mogućnost održavanja sastanaka u New Yorku i Ženevi.

"Sve potpisnice sporazuma potvrdile su svoju odlučnost da se sporazum sačuva, što je svima u interesu", naglasio je Borrell.

"Usprkos razlikama u pogledu modaliteta, postoji suglasnost da je potrebno više vremena zbog složenosti pitanja koja su u igri", dodao je.

Borrell se sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Džavadom Zarifom u New Delhiju 16. siječnja. Tom ga je prigodom pozvao da sačuva nuklearni sporazum i ispunjava njegove odredbe.

"Cilj mehanizma za rješavanje sporova nije da se ponovno uvedu sankcije, nego da se riješe pitanja povezana s provedbom dogovora u sklopu mješovitog povjerenstva", koje je arbitražno tijelo, rekao je Borrell, istaknuvši da postojeći sporazum nije moguće zamijeniti novim, što traži američki predsjednik Donald Trump.

Kina i Rusija izrazile dvojbe

Pokretanjem mehanizma za rješavanje sporova počinje 15-dnevno razdoblje za rješavanje spora. No nije jasno kada to razdoblje točno počinje jer Iran nije formalno prihvatio početak konzultacija, objašnjavaju dužnosnici.

Kina i Rusija izrazile su dvojbe u pogledu odluke europskih država da započnu taj proces.

Trump se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. i Teheranu ponovno uveo sankcije.

Iran je zbog toga zadnjih mjeseci počeo postupno povećavati obogaćivanje uranija, a 6. siječnja objavio je da više neće poštivati nikakva ograničenja s tim u vezi.

Pročitajte više