Razgovori Indije i pakistana o Kašmiru završili u pozitivnom ozračju

INDIJA i Pakistan završili su u ponedjeljak prve razgovore o spornome području Kašmira u zadnje tri godine u pozitivnome ozračju i očekuje se da će najaviti raspored daljnjih pregovora.

Na dvodnevnim razgovorima u New Delhiju, prvima o Kašmiru nakon neuspjelog sastanka na vrhu 2001., sudjelovali su indijski ministar vanjskih poslova Shashank i njegov pakistanski kolega Riaz Khokhar.

"Razgovori su bili pozitivni i konstruktivni i ostvaren je pomak naprijed", rekao je glasnogovornik pakistanskoga ministarstva vanjskih poslova Masood Khan.

Očekuje se da će te dvije nuklearne sile objaviti zajedničko priopćenje o pregovorima koji su se bavili i pitanjem nuklearne sigurnosti i potrebom koordiniranja dviju vojski koje su prije dvije godine bile na rubu četvrtoga rata.

Vjeruje se da će Indija i Pakistan najaviti niz poteza za izgradnju povjerenja, među ostalim i uspostavljanjem većega broja transportnih veza između dviju zemalja te jačanjem diplomatskih misija i oslobađanjem zatvorenika i ribara u pritvoru.

Razgovori su završili ranije kako bi se pakistanski ministar Khokhar mogao dan prije vratiti kući, što indijski mediji tumače pakistanskim unutrašnjim razlozima, jer je pakistanski premijer Zafarullah Khan Jamali u subotu podnio ostavku.

Ne očekuje se da Jamalijeva ostavka utječe na indijsko-pakistanske odnose jer pakistanski predsjednik general Pervez Musharraf izravno nadzire vanjsku politiku zemlje.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više