Razmještanje vojnih brodova: Sprema li NATO invaziju na Libiju?

AMERIČKA Šesta flota počela je premještati svoje brodove u Mediteranu te time potakla spekulacije da NATO priprema invaziju na politički nestabilnu Libiju.

Ovaj potez se dogodio u trenucima kada je libijski dugogodišnji vođa Moamer Gadafi "zatočen" u glavnom gradu Tripoliju, dok prostor i gradove u okolici drže pobunjeničke skupine. Američka državna tajnica Hillary Clinton je kazala kako "je sve na stolu" što se tiče Libije, a potom je američka mornarica počela zauzimati taktičke položaje kod obala afričke države.

Ni Cameron ne isključuje vojnu intervenciju

Nakon što je to izjavila Hillary Clinton, britanski premijer David Cameron je rekao da ne može isključiti korištenje vojnih snaga u Libiji te da postoji mogućnost da Velika Britanija opozicijskim snagama dostavi oružje. Cameron podržava i uvođenje zone zabrane leta na libijskom teritoriju kako bi se spriječilo Gadafija da avionima napada vojna postrojenja koja su zauzeli prevratnici.

Treba napomenuti i kako je glavni tajnik NATO-a više puta ponovio da se taj vojno-politički savez neće upletati u libijsku situaciju osim, ako UN donese rezoluciju koja bi to dozvolila. No, takvu rezoluciju će biti teško donijeti, jer su Rusija i Kina već nekoliko puta kategorički odbile mogućnost stranog miješanja u situaciju u Libiji i vjerojatno je da bi na takav dokument uložile veto. S njihovim vetom, takvu rezoluciju NATO ne može donijeti.

Ista priča kao i prije iračke invazije

Kao i prije invazije na Irak, zapadni političari i u libijskoj situaciji su počeli igrati na kartu "oružja za masovno uništenje" te tvrde kako libijski režim možda ima kemijsko oružje, unatoč činjenici da je ta država službeno odustala od razvoja kemijskog oružja i potpisala međunarodne sporazume koji idu u tom smjeru. Analitičari procjenjuju kako bi vojna akcija u Libiji mogla ozbiljno naštetiti odnosima između arapskog svijeta i Zapada.

Pročitajte više