Razočarani Tadić čestitao Hrvatskoj: To je veliki dan za cijelu regiju

UNATOČ lošim vijestima koje su za njegovu zemlju danas došle iz Bruxellesa, predsjednik Srbije ipak nije propustio Hrvatskoj čestitati na potpisivanju pristupnog ugovora.

"Želim čestitati Hrvatskoj današnji dan i potpisivanje pristupnog sporazuma. To je veliki dan za Hrvatsku, ali i za čitavu regiju", kazao je Tadić na konferenciji za novinare sazvanoj nakon negativne odluke Europskog vijeća o dodjeli statusa zemlje kandidata Srbiji.

Podsjetimo, predsjednik Vijeća Europe Herman van Rompuy kazao je kako će nova procjena o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji biti 12. veljače, dok će konačna odluka biti donesena u ožujku. Ran Rompuy je pohvalio napore Srbije u pogledu suradnje s Haškim sudom, ali se kao najveća prepreka pokazao loš odnos Beograda i Prištine, odnosno nesređena situacija na Kosovu.

Bez obzira na današnji "poraz", Tadić ostaje optimističan kada je u pitanju približavanje Srbije EU, kazavši kako "Srbija od toga neće i ne smije odustati". Iako odluka Vijeća Europa implicitno sugerira da će uvjet za dobivanje statusa kandidata de facto biti priznanje Kosova, Tadić je naglasio kako on "nema namjeru Kosovo priznavati ni implicitno ni eksplicitno".

Valja napomenuti i kako je nakon današnje odluke ostavku podnio potpredsjednik vlade Srbije za europske integracije Božidar Đelić. On je naveo kako njegova ostavka nije odraz poraza državne politike, već njegova osobna odluka, prenosi B92.

Pročitajte više