Razotkrio lažni med na tržnici u Zagrebu: "Prevaranti su napokon pali"

Ilustracija: Shutterstock

NA JARUNSKOJ tržnici otkriven je lažni bagremov med, tvrdi David Pikutić, koji i sam ima OPG koji se bavi pčelarstvom, a OPG koji je, kako kaže, prodavao falsificirani med uočio je na ovoj zagrebačkoj tržnici. Za RTL je ispričao kako mu je med postao sumnjiv.

''U sezoni kad nema bagrema i kad se svugdje smrznuo, najedanput se pojavljuje pčelar koji ima bagrema. Bila mi je sumnjiva boja, onda sam kupio jednu teglicu, onda mi je bio sumnjiv okus. Potom sam dao još nekolicini kolega pčelara i svi smo zaključili da je jako, jako sumnjivo'', rekao je Pikutić. 

"Rekli su tko sam ja da ih propitkujem"

''Oni su se pojavili relativno novi na placu. I odmah je taj bagrem bio sumnjiv. Išao sam i pričati s njima i pitati kako su oni to dobili. Bili su agresivni, da tko sam ja da njih propitkujem, da oni imaju vrhunsku tehnologiju pčelarenja i što ja imam njih pitati. Da su oni dobili, da ih nije briga ako drugi nisu dobili. Oni su uspjeli dobiti'', ispričao je Pikutić za RTL.

Sumnju na patvoreni med prijavio je Državnom inspektoratu. Morao je platiti obavezan predujam od 5000 kuna. Prema principu, ako je u pravu, novac će mu biti vraćen, a ako je med ispravan, inspektorat svejedno zadržava novac. O tome je pisao i na svom Facebooku, u postu koji su mnogi podijelili i komentirali.

"Prevaranti na jarunskoj tržnici napokon pali. U sezoni kada se bagrem posvuda smrznuo i pčele nisu donijele ni grama (osim nešto malo u Baranji), OPG prodaje bagremov med koji su oni uspjeli dobiti vrhunskim pčelarenjem. Ja kakav jesam, ne budi lijen, prijavljujem sumnju na patvoreni med, uplaćujem preko 5 tisuća kuna predujma (ako sam u pravu, DIRH mi vraća novce, a ako ispadne da je med ispravan - sorry, zadržat ćemo pare). Inspektorica je ubrzo izašla na teren, uzela 3 teglice bagrema, zapečatila ih i med ode u Njemačku na detaljnu analizu. Rezultat - med je patvoren. I to loše patvoren", napisao je.

Inspektorat potvrdio

Državni inspektorat je prošle godine pri kontrolama u laboratorije poslao 30 uzoraka meda. Rezultati su pokazali da je 10 uzoraka bilo nesukladno. Pikutić tvrdi da je kupcima teško prepoznati pravi med.

''Sve bolje se patvorine rade. Čak treba i dobar laboratorij u zadnje vrijeme jer znaju unutra ubaciti pčelinje zime, cvjetnog praha, tako da je teško uočiti. Može se prepoznati po boji, gustoći. Pravi med bi se trebao kristalizirati i pravi med neće mirisati na biljku od koje potječe. Dakle ne može med od kadulje mirisati na kadulju'', izjavio je Pikutić.

Svoj predujam od 5000 kuna još nije dobio nazad, a prijavu inspektoratu je podnio sredinom prosinca 2021. godine. Pikutić je kazao kako ljudi iz OPG-a koji je prijavio ovog petka i subote nisu došli na plac.

RTL je OPG koji je prijavljen upitao za komentar, no kazali su kako ne žele davati izjave. Za Novu TV kažu tek kako su taj bagremov med povukli iz prodaje. Poslali su rezultate analiza s Agronomskog fakulteta koje pokazuju da im ostale vrste meda zadovoljavaju uvjete. No, izjave nisu htjeli davati.

Pročitajte više