Razriješena Volga Miličić

ODBOR za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora danas je dao suglasnost za razrješenje Volge Miličić i imenovanje Maje Vrtarić na dužnost predstojnice Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH čemu je prethodila žučna rasprava između predsjednika Odbora Branimira Glavaša i članice tog odbora Gordane Sobol.

Gordana Sobol se usprotivila hitnosti u donošenju odluke o razrješenju Volge Miličić i bez ikakvog pismenog obrazloženja o razlozima za njezinu smjenu.

"Protivim se da se gospođa s velikim iskustvom u upravi gdje radi od 1971., smijeni na takav način", rekla je Sobol i podsjetila da je Miličić 8,5 godina, do 2000., bila v.d. predstojnica ureda. Unatoč tome, iz HDZ-a je nisu imenovali predstojnicom, a istodobno nisu mogli naći stručnjaka s takvim iskustvom, ustvrdila je Sobol i podsjetila da ju je koalicijska vlast 2001. imenovala na tu dužnost.

Predsjednik Odbora Branimir Glavaš povišenim tonom je uzvratio da se "drži teme umjesto da drži lekcije HDZ-u". "Niste na placu ni na partijskom sastanku da obmanjujete javnost da se vrši politička egzekucija profesionalca", dodao je. Obrazložio je da je gospođa Miličić više od šest mjeseci na bolovanju i da je ozbiljno bolesna što je, rekao je, razlog zbog čega se smjenjuje s te dužnosti.

"Bilo bi dobro da bar glumite demokraciju", rekla je Sobol i kazala da ga više neće oslovljavati s kolega zastupniče, a kamoli s gospodine predsjedniče te je kod glasanja o razrješenju Volge Miličić napustila sjednicu Odbora.

Sobol je rekla da nova predstojnica ureda nema ni dana rada u državnoj upravi, a da je s obzirom na važnost Ureda za opće poslove, takvo iskustvo vrlo potrebno te napomenula da je jutros saznala da se priprema još i smjena zamjenice predstojnice Jelene Šišara.

Maja Vrtarić dolazi na dužnost predstojnice Ureda s mjesta voditelja kadrovske u Zagrebačkoj banci.

Na sjednici je verificirano još nekoliko rješenja vezanih uz prestanak prava na naknadu plaće nakon obnašanja zastupničke dužnosti u Hrvatskom saboru.


Pročitajte više