Razuman čin ili udar na vozače? Prvo prijava, onda 450 kn za novi liječnički

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

KAKO to već ide u kampanjskoj državi Hrvatskoj, tek je ljetošnja teška prometna nesreća na naplatnoj postaji Sveta Helena potaknula primjenu zaboravljene, a čini se i ne baš dobro napisane, zakonske odredbe o slanju nekih vozača na izvanredne liječničke preglede.

Ako niste razumjeli, sada ćete: nakon nesreće u Svetoj Heleni - gdje se tridesetpetogodišnjak s BMW-om u punoj brzini zabio u Škodu u kojoj je bila tročlana obitelj i teško ih ozlijedio  - prekršajni je sud nepravomoćno s pet tisuća kuna kaznio vozačevu obiteljsku liječnicu jer nije prijavila promjenu njegova zdravstvenoga stanja.

Razumno ili?

Članak 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje - utvrdi li se na pregledu da „vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište“. Ne uradi li to, liječnika se kažnjava s 1500 do pet tisuća kuna.

Ovo, na prvi pogled, djeluje razumno. No priča ima niz aspekata. O jednom govori mail našeg anonimnog čitatelja. Prema njegovim riječima „od kraja osmog mjeseca 2019. godine vrši se državni udar na vozače koji su se odlučili nositi sa životnim problemima, prebroditi teške trenutke u životu, loše spavaju, imaju problema s kralježnicom, tlakom, blažim oblicima depresije i sl. Ako uzimate tablete već i poput Normabela ili Sanvala, liječnik vas je dužan prijaviti policiji. Nakon dobivene obavijesti od strane vaše PU, dužni ste u roku od 30 dana obaviti pregled na medicini rada za sitnih 437,50 kuna (tu su i dodatni troškovi, itd.) ako nemate taj novac ili u roku od 30 dana ne obavite taj pregled, oduzima vam se vozačka dozvola i naplaćuje kazna od 1000 kuna (kazna za nenapravljeni prometni prekršaj). Ne možete se žaliti na tu odredbu, nego morate podnositi tužbu“, riječi su našeg nezadovoljnog čitatelja, uz opasku kako vjeruje „da će se mnogi prestati liječiti jer će se osjetiti diskriminirano dok se brinu o zdravlju. Kažnjavaju se oni koji se brinu o svome zdravlju, dok ostali slobodno 'lunjaju' cestama. Bojim se osobno javno izjasniti o tome u strahu od odmazde države i policije“, prigovara čitatelj.

Nakon što liječnik zapazi pogoršano stanje pacijenta-vozača, dužan je obavijestiti policiju. Ona, pak, vozača s novootkrivenim tegobama poziva na izvanredni liječnički pregled kod specijalista medicine rada. A on, informirao nas je Tomislav Furlan, specijalist medicine rada i sporta, košta 450 kuna - s PDV-om 562,50 kuna. Obje cijene navodimo jer nisu sve ordinacije u sustavu PDV-a.

Furlan tvrdi i da veći broj osoba ne prođe, nego što prođe izvanredne liječničke preglede.

Liječnica nije znala, a kažnjena je

Zakon krije još zamki. Primjerice, kako su nas informirali Furlan i Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i dopredsjednica Hrvatske liječničke komore, liječnica tridesetpetogodišnjaka koji je izazvao nesreću kod Svete Helene nije znala da je nedugo prije nesreće hospitaliziran na psihijatriji, jer je primljen hitno, ali ni da je pušten. Ni s čime nije bila upoznata, tvrde njezini kolege, a kažnjena je.

Furlan ukazuje i na jedan osjetljiv aspekt ovakvog zakonskog rješenja: „Liječnikova obaveza da prijavi pacijenta policiji i kaže mu da ga je prijavio narušava povjerenje liječnika i pacijenta.“

On nas, nadalje, informira kako su liječnici, poučeni slučajem kažnjene kolegice, „počeli masovno prijavljivati, što je, naravno, najviše pogodilo starije građane. Imamo loše zakonsko rješenje. Osim toga, bitno je naglasiti da jednaku obavezu imaju svi liječnici u sustavu, a ja u deset godina nikada nisam dobio psihijatrovu obavijest o promjeni nečijeg stanja“, informira nas Furlan.

Krolo se prisjeća brojnih liječničkih primjedbi na sporni članak, čak i sastanka s vrhom MUP-a na kojem je aktualni ministar Davor Božinović navodno imao sluha za njihove prigovore. Oni se čine vrlo realnima.

„Prema članku, svaki liječnik koji uoči promjenu zdravstvenog stanja pacijenta koja može utjecati na njegovu sposobnost upravljanja motornim vozilom, to treba prijaviti. To je na procjeni doktora, ali čovjek takve promjene zdravstvenog stanja može imati kod brojnih zdravstvenih stanja poput epilepsije, nekih tumora, pod kemoterapijom, zatim ako uzima inzulin, pa mu šećer može biti povišen ili snižen, kod kardiovaskularnih bolesti. I uzimanje različitih lijekova može promijeniti vašu percepciju. Nisam drastična, jer bih 50 posto svojih pacijenata mogla prijaviti, a to je opet nemoguće, išli bi iz krajnosti u krajnost“, objašnjava Krolo.

"Cilj je prevencija tragičnih događaja"

S pitanjima o ovome obratili smo se ministarstvima zdravstva i unutarnjih poslova. Odgovor je stigao samo iz resora zdravstva.

Prvo objašnjavaju kako je "bit prijavljivanja promjena zdravstvenog stanja koje utječu na sigurnost upravljanja vozilom javni interes, s ciljem prevencije tragičnih događaja poput slučaja nedavnog incidenta na naplatnim kućicama kod sv. Helene. Najbolja prevencija je upozorenje da se nečije zdravstveno stanje promijenilo i da zbog toga može ugroziti sigurnost u prometu. Pacijenti time štite sebe i druge sudionike u prometu, a u tome sudjeluju i njihovi liječnici".

U nastavku odgovora opisuju proceduru prijavljivanja osobe kojoj treba izvanredni liječnički pregled, u tekstu smo to već spominjali, te pojašnjavaju:

"Pravilnikom o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače utvrđene su bolesti i stanja pri kojima se vozači ili kandidati za vozače ocjenjuju nesposobnima ili privremeno nesposobnima za upravljanje vozilom. Pravilnik je usklađen s Direktivom EU Parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama. U slučaju promjene zdravstvenoga stanja kod vozača koji posjeduju vozačku dozvolu, liječnik procjenjuje koliko pojedina bolest ili stanje utječe na sigurno upravljanje vozilom te, sukladno tome, donosi prosudbu o potrebnoj prijavi iste MUP-u. U skladu s ZSPC člankom 232. naknadu za izvanredni nadzorni zdravstveni pregled, ako se na izvanrednom pregledu utvrdi da nisu sposobni za vozača ili da su ograničeno sposobni, vozači plaćaju sami. Ako se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač sposoban za upravljanje motornim vozilom, naknadu za pregled plaća policijska uprava, odnosno policijska postaja koja ga je uputila na pregled. Visinu naknade za izvanredni nadzorni zdravstveni pregled odlukom propisuje ministar nadležan za zdravstvo, u skladu s člankom 230. ZSPC i iznosi 350,00 kn bez PDV-a", tvrde iz Ministarstva.

Kada sve zbrojite, treba pripaziti kamo idete na pregled, jer cijena, čini se, ovisi o tome koga pitate.

Pročitajte više