Razvode li se Ante i Martina Todorić samo kako bi sačuvali imovinu?

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

NAKON što se jučer u javnosti pojavila informacija o rastavi braka Ante i Martine Todorić, odmah su se pojavila i nagađanja kako se radi pravnoj smicalici ne bi li se spasila imovina Todorićevih nakon pokretanje akcije Agrokor.

>> Razvode se Martina i Ante Todorić?

Prema odredbi članka 36. stavka 1. trenutno važećeg Obiteljskog zakona, bračna stečevina je ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom ili koja potječe iz imovine stečene radom, pod uvjetom da je stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice. To vrijedi ako bračni drugovi nisu svojim bračnim ugovorom odredili drukčije. Također, u bračnu stečevinu ulazi i imovinska korist od autorskog prava, kao i dobitak iz igara na sreću. No imovina se može i darovati.

"Ukratko, moguće je, ali..."

Odlučili smo provjeriti je li razvodom moguće sačuvati, odnosno spasiti imovinu. Kontaktirali smo odvjetnicu Vanju Jurić koja nam je pojasnila situaciju.

Rekla je kako je tako nešto moguće, ali i kako to ovisi o nizu okolnosti, a zaključila je i da nadležna tijela mogu reagirati ako posumnjaju da je do razvoda i podjele imovine došlo zbog slučaja Agrokor.

"Ukratko, moguće je, ali to ovisi o nizu okolnosti. Pitanje je koju je imovinu svaki od njih unio u brak, jesu li za vrijeme trajanja bračne zajednice stjecali imovinu i po drugim osnovama osim radom i tako dalje. O svemu tome ovisi što se smatra bračnom stečevinom, odnosno koja se imovina nakon razvoda dijeli.


S druge strane, podjela bračne imovine nije nužno povezana s razvodom braka niti se radi podjele te imovine mora voditi posebna parnica. Ta pitanja moguće je urediti i ugovorom o podjeli imovine bračnih drugova.

U svakom slučaju, za nadležna tijela postoje pravni mehanizmi koje mogu iskoristiti, ako postoji sumnja da su razvod i podjela imovine, posljedica kaznenih postupaka u predmetu Agrokor", zaključila je.

Križanović: Moguće je razvodom spasiti imovinu

Odvjetnik Milko Križanović dodatno nam je razjasnio situaciju. Rekao je kako je hipotetski govoreći tako nešto moguće.

"To je vrlo moguće. Načelno, u postupku razvoda braka sud odlučuje o samoj činjenici razvoda braka, ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni, ili ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana, ili pak ako oba bračna druga sporazumno zahtijevaju razvod braka. U brakorazvodnoj parnici sud će odlučiti i o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, susretima i druženjima drugog roditelja s maloljetnim djetetom te uzdržavanju maloljetnog djeteta, odnosno novčanom mjesečnom iznosu plaćanja alimentacije. U postupku razvoda braka sud ne odlučuje o imovini bračnih drugova, budući da je to poseban postupak ili predmet nagodbe bračnih drugova izvan suda", rekao je Križanović.

Nadalje pojašnjava kako je alimentacija zakonski nužna te kako se u tom smislu ide u smjeru dobrobiti djeteta. Stoga će čak i blokirana imovina biti ovršena za potrebe alimentacije.

"Blokada imovine neće biti aktivna u tom dijelu", rekao je. "Sama parnica nije preduvjet za podjelu bračne imovine, ali u praksi je uobičajeno da kada dolazi do rastave braka da se podijeli i imovina, bračna stečevina, stečena za vrijeme trajanje bračne zajednice. Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za trajanja bračne zajednice ili imovina koja potječe iz te imovine", kazao je.

Što u slučaju Todorića?

Za pojašnjenje konkretnog slučaja i podjele imovine odvjetnik Križanović pojašnjava da su ocjenu prava vlasništva bračnih drugova na bračnoj stečevini mjerodavni propisi koji su vrijedili u vrijeme njezina stjecanja. "Tako je imovina stečena do 1. srpnja 1999. imovina bračnih drugova stečena u bračnoj zajednici te ima status zajedničkog vlasništva i dokazuje se doprinos pojedinog supružnika u njenom stjecanju, a od toga datuma status suvlasništva u jednakim dijelovima te više nije važno u kojem je omjeru koji bračni drug koliko doprinosio i sva njihova bračna stečevina dijeli se po principu “pola-pola", rekao je i dodao da ako je imovina blokirana slijedom kazneno-pravne odgovornosti jednog bračnog druga, to se ne može odnositi na drugi dio imovine ako kazneno-pravne odgovornosti tog drugog bračnog druga nema.

Važan je i sam postupak blokade imovine.

"Imovina se blokira tijekom istražnog postupka prijedlogom tužitelja, a o čemu odlučuje sudac istrage, a takva blokada moguća je do dizanja optužnice, što može trajati maksimalno dvije godine. Ako se u roku od te dvije godine ne podigne optužnica, blokada prestaje silom zakona. Ako se pak podigne optužnica u njoj mora stajati i zahtjev za blokadom imovine koju tada blokira sud ako potvrdi optužnicu. Blokada može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka.

Svakako moguće je i da supružnici jedan na drugoga prenesu imovinu darovanjem, kako bi se blokada imovine izbjegla, ali tada se naknadno ta radnja može pobijati zbog radnji dužnika na štetu vjerovnika", objašnjava Križanović.
 

Pročitajte više