Reakcije braniteljskih udruga i političkih stranaka na haaške optužnice

UDRUGE iz Domovinskog rata i Hrvatski pravaši reagirajući na kvalifikacije u haaškim optužnicama protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača u današnjim priopćenjima odbacuju optužbe za progon i etničko čišćenje srpskog stanovništva, te činjenje zločina i pljački te palež imovine.

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. do 91. zaprepaštena je iznesenim kvalifikacijama protiv hrvatskih generala ocjenivši ih monstruoznim, nemoralnim, lažnim te da vrijeđaju dostojanstvo hrvatskog naroda. One znače rušenje temelja i obeščašćivanje dostojanstva cijelog Domovinskog rata. Tim se kvalifikacijama dovodi u pitanje zakonita opstojnost RH, jer bi po tim haškim kvalifikacijama bila stvorena na ratnom zločinu, ističe Udruga liječnika dragovoljaca u priopćenju . Udruga hrvatskoj Vladi daje potporu s ciljem cjelovitog odbijanja sadržaja optužnice, izražavajući nadu da će Vlada iznaći najbolji način obrane časti i dostojanstvo hrvatskog naroda i države.

Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-e RH prosvjeduje zbog izjave saborskog zastupnika Damira Kajina koji, nakon učestalih izjava Vesne Pusić i Ive Banca sustavno optužuje Hrvatsku za agresiju u BiH, te javno iskrivljuje istinu i povijesne činjenice. Žalostan je Kajinov stav prema Deklaraciji o Domovinskom ratu, jer je njezin smisao upravo zaštita vrednota, žrtava i istine o Domovinskom ratu od takvog obezvrjeđivanja, stoji u priopćenju Zajednice koje je upućeno predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu.

Hrvatski pravaši u današnjem priopćenju prosvjeduju protiv, kako tvrde, "sluganstva Vlade RH i njezine izdaje hrvatskih nacionalnih interesa i ideala svetosti Domovinskog rata".

Smatraju da je Vlada, pristajući na izručenje generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača - pod kvalifikacijom da su počinili zločin udruživanja u zločinački pothvat s pokojnim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom radi progona Srba iz Hrvatske, prihvatila tezu da su oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja bile zločinačke akcije. Time je Vlada, ističu, potvrdila tezu Vesne Pusić da je Hrvatska stvorena na zločinu. Tu izdaju Vlada je napravila uz asistenciju predsjednika države i Sabora, te svih parlamentarnih stranaka, drže Hrvatski pravaši.

Optužuju hrvatsku političku elitu da "prodaje Hrvatsku za svoje političke karijere i materijalne interese, te da želi stranim kapitalom sudjelovati u podjeli i prisvajanju hrvatskih dobara, podređujući Hrvatsku tuđim političkim i materijalnim interesima".

Hrvatski pravaši pozivaju sve hrvatske domoljube da im se priključe u bojkotiranju sluganske politike hrvatske vlade, a hrvatske generale da se ne predaju Haaškom sudu, jer će iako pravedni zahvaljujući domaćoj izdaji i zločinačkoj međunarodnoj politici, sigurno biti osuđeni na dugogodišnju robiju.

Pročitajte više