Reakcije iz svijeta na američke izbore

NAKON napete izborne noći u srijedu ujutro, kada se prema dosad pobrojanim glasovima čini sve izvjesniji reizbor aktualnog predsjednika Sjedinjenih Država Georga W. Busha, agencije donose prve reakcije političara, analitičara i medija iz svijeta na američke izbore.

ROBIN COOK, bivši britanski ministar vanjskih poslova: "Nisam siguran, gledajući protekle četiri godine ima li Bushov tim sposobnosti izliječiti podijeljenu Ameriku. Ne samo da imamo podijeljenu Ameriku već imamo i predsjednika koji jako polarizira u svome pristupu politici u svijetu".

GORAN PERSSON, švedski premijer: "Mislim da nećemo vidjeti znatnije promjene njegove politike. Nastavit će s onim u što vjeruje. Odnosi SAD-a i Europe krpat će se korak po korak. Bush nije prijetio trgovinskim zaprekama a Kerry jest i u tom smislu možda će biti malo lakše".

ANDERS FOGH RASMUSSEN, danski premijer: "Trebaju nam Sjedinjene Države koje će bolje uključiti sve svoje saveznike i partnere... Nećemo iskorijeniti terorizam sve dok ne postignemo mir između Izraela i Palestinaca.

JASER ARAFAT, palestinski vođa: "Nadam se da će njegovi drugi mandat biti različit", prenijela je Arafatove riječi glasnogvoornica Leila Chahid u Parizu gdje se palestinski čelnik nalazi na liječenju

ALEXANDER KWASNIEWSKI, poljski predsjednik: "Terorizam je pojava koju današnji svijet mora odbaciti i u tom smislu George Bush je vrlo odlučan lider koji ima pravo. Jednostavno, on je u pravu".

ALEX KAZBEGI, voditelj istraživačkog centra Renaissance Capital, Moskva: "Predsjednik Bush bi vjerojatno bio bolji izbor za Rusiju ako zauzme strogo pragmatično stajalište u odnosu na Rusiju: na stvari kao pristup u WTO (svjetska trgovinska organizacija), cijene nafte i sposobnost ruske vlade da slobodno vodi politiku na svome teritoriju ili na području svojih bivših satelita. Rusija je slobodnija u svojoj sferi utjecaja s Bushem nego li s Kerryjem".

FRANCO FRATTINI, talijanski ministar vanjskih poslova: "Održavanje bliskog odnosa sa SAD-m je zahtjev koji priznaju i Italija i Europska unija".

KARSTEN VOIGT, koordinatorica njemačko-američkih odnosa: "U interesu je stabilnosti u cijelom svijetu da Bush više pozornosti obrati Europljanima nego li ranije i bude li ponovo izabran, da u tom smislu poduzme incijativu prema Europljanima. (...) posljednjoj svjetskoj velesili, Sjedinjenim Državama, trebaju partneri i ne mogu naći boljih nego li u Europljanima".

JUNICHIRO KOIZUMI, japanski premijer: " Bez obzira koji će kandidat pobijediti, mislim da u osnovi neće biti promjena u priznavanju prijateljstva između Japana i SAD-a ni u važnosti saveza Japan-SAD."

SILVAN SHALOM, izraelski ministar vanjskih poslova: "U slučaju predsjednika Busha ili kandidata Kerryja, nema bitne razlike kada je riječ o njihovu dubokoj i toploj podršci Izraelu."

IYAD ALLAWI, irački premijer: "Tkogod pobijedi bit će naš prijatelj. SAD nas je oslobodio diktatora iz dugog razdoblja rata i agonije. Uvijek ćemo biti zahvalni Americi za ono što je učinila i nastavlja činiti."

KHALED MAEENA, glavni urednik saudijskoarabijske medijske kuće Arab News: "Amerikanci moraju poslovati sa Saudijskom Arabijom bez obzira tko je predsjednik... Kerry i Bush su dvije strane iste medalje a ta medalja nije vrlo svjetlucava."

ALEXANDER DOWNER, australski ministar vanjskih poslova: "Uloga SAD-a u jugoistočnoj Aziji i pomaganje našim susjedima u regiji i ... nama u suprotstavljanju Jami Islamiyi i drugim terorističkim organizacijama bit će vrlo važna uloga. Očito s našeg stajališta Bushova je administracija poznata kategorija. Imali smo vrlo dobar odnos s njima u protekle četiri godine i siguran sam da ćemo tako nastaviti i u iduće četiri."

MOHAMAMD ALI ABTAHI, savejtnik iranskog predsjedniak MOHAMADA HATAMIJA: "Bushove su metode pogrešne, no sada s pogreškama koje je učnio na Bliskom istoku o toj regiji zna više od Kerryja kojemu treba i vremena i novca da dođe do jednakih zaključaka. Unatoč lošoj politici, bilo bi bolje za regiju da Bush dobije izbore. Tako će Bush imati vremena završiti svoje projekte u regiji".

NAJAM SETHI, urednik DAILY TIMESA, Pakistan: "Bush je uspio na faktoru straha, jer faktor straha utječe na ono što se događa.

KJELL MAGNE BONDEVIK, norveški premijer: "Pod Bushovom administracijom razvijale su se napetosti između Europe i SAD-a ... Nadam se da će sada pokušati graditi mostove... i učiniti više kako bi surađivao kroz međunarodne organizacije."

AMERIČKI MARINCI koji su izbore pratili putem TV-a u iračkom gradu Falluji. Časnik TONY KING: "Ja sam za Busha ali pravo da vam kažem, nisam glasao. Izborni proces je suviše kompliciran. Bushova pobjeda značila bi da ćemo ostati u Iraku. Kerryjeva pobjeda značila bi da ćemo možda otići prije nego li završimo posao."

Časnica SARA HOPE: Ja odlazim u ožujku bez obzira tko pobijedi".

Pročitajte više