Reakcije iz svijeta na smrt Ibrahima Rugove (3)

U povodu smrti kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove izrazi sućuti i pozivi na nastavak mirnog rješavanja svih otvorenih pitanja na Kosovu stižu u subotu iz cijelog svijeta.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je u subotu političke dužnosnike Kosova na jedinstvo nakon smrti predsjednika Ibrahima Rugove u "odlučnom trenutku" za pokrajinu.

"Rugova je umro u odlučnom trenutku posljednjih priprema za pregovore o budućem statusu Kosova. Glavni tajnik vjeruje u zrelost institucija Kosova i vjeruje da odlazak kosovskog predsjednika neće uništiti taj proces", rekao je Annanov glasnogovornik u priopćenju.

"Glavni tajnik poziva političke čelnike Kosova da ostanu jedinstveni i nastave surađivati sa specijalnim izaslanikom glavnog tajnika Marttijem Ahtisaarijem i njegovim specijalnim predstavnikom Soren Jessen-Petersenom", kaže se u priopćenju.

Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izrazio je žaljenje zbog smrti Ibrahima Rugove i uputio izraze sućuti njegovoj obitelji i albanskoj zajednici na Kosovu, priopćio je kabinet predsjednika SCG.

Rugova je bio "poznat i cijenjen kao zastupnik miroljubivog načina ostvarivanja političkih ciljeva", istaknuo je Marović. On je izrazio nadu da će "takav način vođenja politike koji je bio svojstven Ibrahimu Rugovi, biti dominantan i ubuduće, kod najviših političara i institucija Kosova".

U povodu smrti kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović izjavio je kako je Rugova obilježio svoje vrijeme u najtežem razdoblju kroz koje je prolazio njegov narod.

"Imponirala je njegova staloženost, želja za komunikacijom s drugim i drugačijim i rješavanje konflikta mirnim putem" rekao je Jović. Po Jovićevim riječima "u procesu normalizacije stanja na Kosovu izgubili su velikog zagovornika načela jednakopravnosti naroda i stabilne budućnosti Kosova".



(Hina) xtm/xttag/xpg ysd

Pročitajte više