Reakcije na dogovor o poljoprivrednoj reformi EU

DUŽNOSNICI zemalja EU i čelnici poljoprivrednih udruga uglavnom su pozdravili dogovor o radikalnoj reformi poljoprivredne politike Unije postignut u četvrtak u Luxembourgu.

Sporazum - jedna od najsveobuhvatnijih reformi 45-godina stare Zajedničke poljoprivredene politike (CAP) - trebao bi definirati uvjete proizvodnje za europske poljoprivrednike u sljedećih deset godina.

"Imamo reformu. CAP će se iz temelja izmijeniti", rekao je glasnogovornik Europske komisije Gregor Kreuzhuber.

Britanska ministrica poljoprivrede Margaret Beckett pozdravila je dogovor o poljoprivrednoj reformi.

"To je odličan sporazum. Očito, u idealnom svijetu, ljudi bi željeli još više, ali s obzirom na to otkud smo krenuli, napravili smo izuzetno puno", rekla je Beckett.

Dogovor je pozdravila i britanska Nacionalna udruga poljoprivrednika (NFU), ali je priopćila da će pažljivo pratiti razvoj događaja.

Predsjednik NFU-a Ben Gill rekao je da "sporazum predstavlja izuzetno važan korak u razvoju CAP-a".

"To je korak koji se pred osam tjedana činio nemogućim. To je korak koji će poljoprivrednicima omogućiti da svoj fokus usmjere prema tržištu na konstruktivan način", rekao je Gill.

Njemačka udruga poljoprivrednika DBV priopćila je da će reforma smanjiti prihode njemačkih farmera za između 1,2 i 2 milijarde eura, te da istodobno neće onemogućiti stvaranje proizvodnih viškova.

"Ova odluka predstavlja veliki teret za njemačke i europske poljoprivrednike", rekao je predsjednik DBV-a Gerd Sonnleitner. On je dodao da će reforma isto tako zaustaviti daljnje investicije u poljoprivredni sektor.

Španjolski ministar poljoprivrede Miguel Arias Canete rekao je da je Španjolska postigla sve svoje ciljeve u sporazumu o poljoprivrednoj reformi.

"Postigli smo sve ciljeve koje smo si postavili, osnovni cilj je bio da na cijelom teritoriju Španjolske zadržimo poljoprivrednu i stočarsku aktivnost", kazao je Canete.

Francuska je pozdravila koncesije koje je dobila tijekom razgovora o poljoprivrednoj reformi EU, usvrdivši da reforma uglavnom ne zadire u sadašnji sustav poljoprivrednih poticaja.

"Ova reforma zadržava - kao što je Francuska tražila cijelo vrijeme pregovora - temeljna načela CAP-a, to se osobito odnosi na oruđa za ekonomsku regulaciju tržišta", priopćilo je francusko ministarstvo poljoprivrede.

EU povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler bio je prisiljen razvodniti ključan element svoga plana, ukidanje izravne veze između razine subvencioniranja i proizvodnje, koja se smatra najvećim krivcem za pretjeranu proizvodnju od prethodnih godina, budući je poticala poljoprivrednike na što veću proizvodnju radi dobivanja što većeg iznosa subvencija.

Sporazum o reformi subvencijama opterećenog CAP-a smatran je ključnim za ponovno pokretanje zapelih pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) započetih u Dohi. Ministri WTO-a sastaju se u rujnu u Kankunu u Meksiku.

Pročitajte više