Reakcije na Medvedove prijetnje novinaru Indexa: "Da ima trunku vojničke časti dao bi ostavku"

Foto: Pixsell/Slavko Midžor

MINISTAR branitelja Tomo Medved nazvao je novinara Indexa Vojislava Mazzocca i zaprijetio mu. Index je objavio članak o prijetnji ministra. 

>> Medved nazvao novinara Indexa i zaprijetio mu: U meni će se probuditi vojnički duh

Medved je Mazzocca nazvao u nedjelju oko 14:45 niti 24 sata nakon što je Index objavio Mazzoccovu priču o uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja.

>> Nakon nećaka Medved uhljebio i sina?

"Hoćete da uđemo vi i ja u ring? Ako hoćete ući ćemo u ring", rekao je Medved novinaru Indexa, pa zaprijetio: "Budete li mi se još dirali u sina, u meni će se probuditi vojnički duh".

Vojislav Mazzocco je prijetnju ministra Medveda prijavio zagrebačkoj policiji, a na prijetnje koje je dobio objavljene su i prve reakcije.

Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević, na svojem je Twitteru napisao: "Ministar Medved, da ima i trunku vojničke časti na koju se poziva, zbog prijetnje novinaru Mazzocco podnio bi ostavku do kraja utakmice Hrvatska Brazil. Ali on je bezbroj puta dokazao da pripada onoj vrsti generala kojima se Vlado Gotovac obraćao ispred Komande V. vojne oblasti."

Glavaševićev kolega iz SDP-ovih saborskih klupa, Orsat Miljenić, napisao je na Twitteru: "U demokratskoj zemlji - ili daje sam ostavku ili ga premijer razrješava". 

Nedugo nakon prvog, pojavio se i drugi Twitt Orsata Miljenića u kojemu piše: "Ovo je sad test za Plenkovića - ima li snage zaštititi vlastiti integritet i riješiti se takvoga iz Vlade, a i za novinare - hoće li pokazati kolegijalnost i inzistirati na ovoj temi. Jer ako ove prijetnje prođu, sljedeće bi mogli biti fizički obračuni".


HDZ-ova navika

Javio se i GLAS koji zahtijeva ostavku ministra branitelja.

>> GLAS traži Medvedovu ostavku zbog prijetnji novinaru Indexa

Prenosimo njihovu izjavu:

''Građansko-liberalni savez (GLAS) najoštrije osuđuje fizičke prijetnje ministra branitelja Tome Medveda upućene novinaru Index.hr-a Vojislavu Mazzoccu, a nakon što je navedeni novinar u svom tekstu razotkrio nepotizam ministra Medveda. Nakon nastavka djelovanja po obrascu ortačkog kapitalizma, kao i raznih korupcijskih afera pa i ove afere zapošljavanja ministrovog sina u tvrtci AKD Zaštita, HDZ se vratio još jednoj staroj, „dobroj“ navici i oprobanoj metodi prijetnje novinarima koji otkrivaju HDZ-ove afere.

Ovakvo ponašanje ministra Vlade Republike Hrvatske pokazuje pravo lice HDZ-a koji svojim postupcima ozbiljno korača u prošlo stoljeće, točnije u 90.-e godine te se služi najbrutalnijim nasrtajima na slobodu medija u Hrvatskoj. Inače, važno je napomenuti kako se Hrvatska u redovitom godišnjem izvješću Reportera bez granica nalazi na katastrofalnom 69. mjestu iza Surinama, Samoe, Gane, Burkine Faso, Madagaskara i BiH, a što je poražavajući rejting za jednu članicu Europske unije.

Ostavka

Zbog svega navedenog GLAS traži ostavku ministra Medveda, a ukoliko je ministar u potpunosti izgubio moralni kompas, zahtijevamo od premijera Plenkovića da razriješi ministra. U protivnom, GLAS će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministru branitelja Tomi Medvedu jer ne želimo da nam se zemlja polako, ali sigurno, pretvara u autoritarni režim tzv. neliberalne demokracije u kojoj se guše temeljna ljudska i građanska prava, prava manjina i medijske slobode."

Medved je Mazzocca nazvao u nedjelju oko 14:45, niti 24 sata nakon što je Index objavio Mazzoccovu priču o uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja.

Pročitajte više