Reakcije na Mesićevu (ne)dobrodošlicu Vuku Draškoviću

BEOGRADSKI tisak u utorak, na udarnim mjestima u novinama, donosi tekstove o reakciji hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na najavu ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića, da bi s predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem mogao doći u službeni posjet Zagrebu, kao i izjavu Mesićeve glasnogovornice Danijele Barišić agenciji Beta da "Ured predsjednika ne može znati sastav srpskocrnogorskog izaslanstva" koje će doći u Zagreb.

Umjesto ministra Draškovića, koji je u višednevnom službenom posjetu SAD-u, u medijima se oglasio njegov pomoćnik Ognjen Pribićević, koji je izjavio da Drašković neće putovati u Zagreb, već će 28. svibnja biti domaćin hrvatskom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu.

"Večernje novosti", posvećujući cijelu drugu stranicu toj temi, donose reakcije na izjavu predsjednika Mesića da je u Zagreb "dobrodošao predsjednik Marović", od kojih je najžešća ona glavnog tajnika Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića, koji je upitao "tko su oni da odlučuju tko će u ime SCG nekome dolaziti u posjet", Vučić je uz ostalo izjavio da je hrvatski predsjednik Mesić "sudjelovao u rastakanju nekadašnje Jugoslavije i u brojnim zločinima nad srpskim narodom, a može dolaziti ovdje kad god mu se prohtije i da nitko to pitanje ne postavlja".

Istu izjavu, pod naslovom "Hrvatska vrijeđa dok Srbija šuti" i podnaslovom "Državna zajednica još nije službeno odgovorila na uvrede iz Hrvatske", donosi i "Glas javnosti". Ovaj dnevnik objavljuje i izjavu radikala Tomislava Nikolića, kandidata za predsjednika Srbije, izrečenu u ponedjeljak, prvoga dana predizborne kampanje, da "se nada da će jednog dana UN omogućiti svakom građaninu, pa i Srbima, da mirno i sigurno žive na svojoj imovini", što će "ponovno otvoriti pitanje statusa Republike Srpske Krajine, koja je na izvjestan način već bila priznata od UN i bila pod njihovom zaštitom".

"Večernje novosti", pod naslovom "Vuk u čekaonici - Mesić u retrovizoru", donose biografiju hrvatskog predsjednika Mesića, podsjećajući na neke njegove izjave s početka 90-ih godina, s pitanjem "s koliko prava hrvatski predsjednik osporava Draškovićevu prošlost" i podsjećajući da je predsjednik Mesić bio "jedan od osnivača i glavnih operativaca HDZ-a".

Suprotno tom listu, dnevnik "Danas" podsjeća na Srpsku gardu, partijsku vojsku Draškovićeva Srpskog pokreta obnove, osnovanu početkom rata u Hrvatskoj. "Gotovo sve što je o Srpskoj gardi ikad dospjelo u javnost treba uzimati s velikom dozom rezerve", kaže autor, te podsjeća da nitko od pripadnika te paravojne jedinice - koju je Drašković kasnije opisivao kao "vojsku duše djevojačke, ponašanja svećeničkog, a srca Obilića" - nije završio niti pred domaćim, niti Haaškim sudom. U tekstu se spominje jedan od osnivača Đorđe Božović Giška, "poznat po kriminalnom backgroundu i vezama s Državnom sigurnošću", a poginuo je kod Gospića 1991. godine. Spominje se i "nerazdvojni" prijatelj Vuka Draškovića, glavni financijer njegove stranke, "bivši kriminalac i vlasnik nekoliko auto-otpada u Beogradu" Branislav Matić Beli, koji je ubijen u Beogradu potkraj 1991. godine.

Isti se list i u redakcijskom komentaru bavi prošlošću Vuka Draškovića, konstatirajući da je ona "dio priče o srpsko-hrvatskoj tragediji iz 90-ih godina, koja se ne može prebrisati", naglašavajući na kraju da je "poslije Tuđmana i poslije Miloševića u obje zemlje okrenuta nova politička stranica", te je "došlo do značajnog popuštanja napetosti u srpsko-hrvatskim odnosima". "Od kolike je to važnosti za građane obje zemlje, pa i za regiju u cjelini, ne treba ni govoriti", piše "Danas".

Mesić je na glasu kao mudar, pragmatičan političar, pa je teško povjerovati da bi mogao pridonijeti kvarenju ovog pozitivnog trenda u odnosima Beograda i Zagreba", zaključak je redakcijskog komentara u "Danasu".

Pročitajte više