Redatelj Prstenova dovodi "Hobita" na veliki ekran?

NOVOZELANDSKI filmski redatelj Peter Jackson, čiji bi film "Povratak kralja" mogao dobiti Oscara, izjavio je u ponedjeljak u Berlinu da bi želio snimati prethodnicu trilogije, "Hobita", s nekima od istih glumaca.

Razgovarajući s novinarima prije europske premijere (u srijedu u Berlinu) posljednjeg dijela trilogije "Prstenova", "Povratka kralja", Jackson je rekao da mu je ipak laknulo što je mamutski projekt, na kojem je radio sedam godina, okončan.

"Drago mi je da nema četvtog Gospodara prstenova sljedeće godine", rekao je on. "Jako sam umoran i iscrpljen".

"Ovo je bila najnapornija godina od svih sedam", izjavio je, dodajući da je posljednji dio trilogije imao dvostruko više kompjutorski izrađenih scena nego drugi, "Dvije kule", koji je osvojio Oscara za specijalne efekte.

"Ovo mi je najdraži dio, jer ima dublju emocionalnu razinu od prva dva i osjećaj završetka", rekao je Jackson.

Usprkos umoru, Jackson se ne odmara na lovorikama i kaže da, ukoliko se riješe kompleksna pravna pitanja, želio bi režirati "Hobita" J.R.R. Tolkiena, koji prethodi za nekih 50 godina događanjima u trilogiji.

"To me zanima, jer mislim da bi dalo kontinuitet cijelom ciklusu", dodao je redatelj.

Iako se mnogi glavni likovi iz "Prstenova" ne pojavljuju u "Hobitu", čarobnjak Gandalf, kojeg glumi Ian McKellen, pećinsko stvorenje Golum, kao i Arwen, vilenjačka princeza, koju glumi Liv Tyler, vjerojatno bi se našli u filmu, kaže Jackson.

Jackson je ušao u filmsku povijest snimajući paralelno sva tri dijela trilogije, od kojih su prva dva ukupno zaradila 1,8 milijardi dolara i šest Oscara.

Barrie Osborne, producent trilogije, i Philippa Boyens, scenaristica, izjavili su da se nadaju novim Oscarima za treći nastavak, posebice onom za Jacksonovu režiju. Boyens je rekla: "Peter nije radio te filmove da bi osvojio Oscara... Bajkama ili bajkovitim filmovima uvijek je bilo teško dobiti tu vrstu priznanja".

Jackson (42) nije dopustio da mu slava udari u glavu. S novinarima se u Berlinu našao bos, u izlizanoj košulji i kratkim hlačama. Iako su "Prstenovi" najnapornija stvar koju je ikad radio, čekaju ga novi izazovi. "Obožavam raditi filmove. To radim od svoje sedme godine", izjavio je on.

Nakon nekoliko tjedana odmora, Jackson će započeti scenarij za sljedeći projekt, remake "King Konga", koji će, kao i "Prstenove", snimati na Novom Zelandu s istim timom stručnjaka za specijalne efekte.

Pročitajte više