Referendum će biti raspisan u rujnu i koštat će nas 70 milijuna kuna?

SINDIKATI su za referendum, prema nekim informacijama, skupili više od 600.000 potpisa! Čak i nakon što potpisi prođu temeljitu provjeru i nakon što određeni broj otpadne zbog nepravilnosti, i dalje bi ih trebalo biti znatno više od potrebnih 450.000.

Službene rezultate prikupljanja potpisa za referendum o Zakonu o radu sindikati će objaviti točno u ponoć, a već sutra počinju pripreme. Idući korak u proceduri je dostavljanje potpisa Hrvatskom saboru, koji zatim mora održati raspravu i izglasati točan datum raspisivanja referenduma.

HRT javlja da bi referendum mogao biti raspisan najranije u kolovozu ili početkom rujna. Isti izvor navodi procjenu kako će referendum porezne obveznike koštati oko 70 milijuna kuna. No, Jutarnji list tvrdi da do referenduma možda uopće neće doći, odnosno da sve i dalje može pasti u vodu.

Prema informacijama tog dnevnog lista, Sabor može odugovlačiti s provjerom s obzirom na to da Ustavni sud već četiri godine nema ovlasti da provjerava zakonitost referendumskog pitanja, kao ni je li prikupljeno dovoljno potpisa! Ti djelovi Zakona o referendumu ukinuti su 2006. godine, a Sabor pod vodstvom Vladimira Šeksa i Luke Bebića nije još donio nužne izmjene tog zakona.

Pročitajte više