referendum o štrajku u školstvu i znanosti od 22. do 24. rujna

Čelnici tri većinska sindikata u školstvu i znanosti organiziraju od 22. do 24. rujna referendum na kojem će se njihovo članstvo izjasniti podržava li štrajk na Dan učitelja, 5. listopada, kojim se traži reforma javnog školstva i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju te znanosti.

Sindikalci očekuju veliki odaziv na referendum te pozitivan ishod, čiji će se rezultati znati u petak, rečeno je na konferenciji za novinare u Učiteljskom domu.

Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjima školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su jednodnevni štrajk nezadovoljni odnosom države prema kvaliteti javnog školstva i preniskim ulaganjima u obrazovanje i znanost, te zbog 12-postotnog zaostajanja plaća za ostalim javnim službama.

Predsjednik Glavnog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić ističe je akutni problem školstva niska razina ulaganja što je dovelo do toga da s javnim školstvom nitko nije zadovoljan - ni roditelji i učenici niti nastavnici koji ne mogu obavljati nastavu na kvalitetan način. Ističe kako su plaće samo formalno-pravni razlog za štrajk, a primarni cilj je podizanje kvalitete nastave.

"Naše je geslo preokrenimo Hrvatsku u pravcu novog pristupa prema znanju i ako naša poruka ne dospije do javnosti, onda nismo uspjeli", kaže Ribić te dodaje da bi se u idućem proračunu za sustav obrazovanja trebalo osigurati 6,5 posto sredstava. "Autoputevi se prestaju graditi, rat je daleko iza nas, branitelji su dobili svoje i mislimo da sada ima prostora za nas".

Predsjednik Sindikata srednjih škola Andrija Puljević kaže da se sindikati zalažu za kompetentno i konkurentno obrazovanje i znanost pa stoga imaju dugoročne zahtjeve koji se ne mogu gasiti vatrogasnim mjerama. Napominje da od 87.139 zaposlenih u tom sustavu 65.000 su žene, tako da su školstvo i obrazovanje podcijenjeni i zbog potplaćenosti ženskog rada u Hrvatskoj.

Mato Elkaz iz Sindikata učitelja rekao je da se štrajku mogu priključiti i manjinski sindikati ako prepoznaju njegove razloge i ciljeve.

"Poučeni iskustvom iz prošlosti, kao sindikati koji pokrivaju 70 posto članstva u obrazovanju, ne smijemo dozvoliti da netko remeti ciljeve koje smo si postavili", rekao je Elkaz.

Čelnici većinskih sindikata u školstvu kažu da će se štrajk 5. listopada održati neovisno o jučer započetim pregovorima o Granskom kolektivnom ugovoru za školstvo.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više