Referendum o ulasku u NATO na vidiku: Slovenski premijer protiv referenduma

DIREKTOR Zavoda 25. lipnja 1991. Marjan Podobnik, oko 15.45 sati, petnaestak minuta prije isteka zakonskog sedmodnevnog roka, u slovenski parlament je dostavio popis s 5.363 potpisa kojima su Slovenci poduprli njegovu inicijativu oko provođenja referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez.

Riječ je o prvom koraku koji prethodi postupku prikupljanju 40.000 potpisa potrebnih za sazivanje referenduma u Sloveniji na kojem bi građani odlučivali o tome podržavaju li ili ne podržavaju ulazak Hrvatske u NATO savez. Lista koju je Podobnik danas predao u parlament zasad ne znači da će referenduma doista biti, međutim i više nego dovoljan broj potpisa svjedoči da su Slovenci odlučni u namjeri da referendumom odlučuju o tome hoće li Hrvatskoj dopustiti ulazak u NATO savez.

Zanimljivo je da Podobnik nema potporu slovenskog premijera Boruta Pahora koji je, kako prenosi portal 24ur.com, rekao da se "rijetko događa da premijer vlade poziva građane" na nešto.

"Ja to činim sada. Pozivam sve građane neka ne potpišu inicijativu za referendum jer će to biti štetno za Sloveniju", rekao je premijer Pahor.

Pahor je također rekao da referendum slabi slovensku pregovaračku poziciju te da oni koji podržavaju provedbu referenduma toga moraju biti svjesni iako imaju zakonsko pravo na takvu inicijativu.

Slovenski premijer tvrdi da bi referendum podigao političke strasti u Sloveniji koja bi zatim zakasnila poslati protokol koji je s više od tri četvrtine glasova prihvatio slovenski parlament i na taj način ratificirao hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO. Protokol bi potom prekasno bio poslan Sjedinjenim Državama, depozitaru Atlantske povelje, čime bi Hrvatska, tvrdi Pahor, ponovno dobila priliku da pred međunarodnom zajednicom pokaže kako je Slovenija nenačelno blokira kako pri ulasku u EU tako i pri ulasku u NATO.

"To je farsa"

Predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader najavio je u ponedjeljak da bi se do kraja veljače trebao sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, istaknuvši kako očekuje da će slovenski parlament u što skorijem roku ratificirani dokument o pristupanju Hrvatske NATO-u uputiti u Washington.

"Vrlo brzo ću se sastati s Pahorom, još ovaj mjesec", izjavio je Sanader u stanci sjednice Predsjedništva HDZ-a, dodajući da će o pojedinostima, odnosno kada i gdje će se sastanak održati, javnost izvijestiti kada se one usuglase.

Sanader je istaknuo kako očekuje da će Hrvatska na summitu NATO-a u Strasbourgu i Kielu početkom travnja biti predstavljena kao punopravna članica tog vojno-obrambenog saveza, te u tom smislu i naglasio kako ne misli da će Slovenija raspisati referendum o pristupanju Hrvatske NATO-u.

"To je farsa koja ničemu ne vodi. Sjeverno-atlantski savez nema vremena ni luksuza baviti se treba li Hrvatska ili ne u NATO", poručio je, ističući kako očekuje da će Slovenija što prije ratificirani dokument o pristupanju Hrvatske u NATO proslijediti u Washington.

Joras među potpisnicima

RTV Slovenije javlja da je predaji potpisa nazočio i Joško Joras (na fotografiji), slovenski državljanin koji živi u naselju Mlini na hrvatskoj strani granice nedaleko prijelaza Plovanija. Podobnika je pratio i predsjednik SSN-a (Stranke slovenskog naroda) Zdenko Vinkov - Vincenc.

Podobnik je nakon predaje potpisa ostavio otvorenom mogućnost prekida aktivnosti oko organiziranja referenduma, ali samo ukoliko slovenski parlamentarci u četvrtak na izvanrednoj sjednici prihvate prijedlog SLS-a (Slovenska narodna stranka) da Slovenija neće priznati niti jedan hrvatski propis koji prejudicira crtu razgraničenja između dvije zemlje.

Slovenski vanjskopolitički odbor protiv referenduma

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta ranije danas je prihvatio tekst izjave o zaštiti interesa Republike Slovenije u postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO savez, a o toj odluci odlučivat će za tri dana i slovenski parlament. 

Pahor je danas rekao da je parlamentarni odbor za vanjsku politiku danas prihvatio "izbalansiranu" izjavu u vezi s granicom. O toj izjavi će se slovenski parlament izjasniti u četvrtak, rekao je Pahor i dodao da je neprihvatljiv zahtjev drukčije izjave koju je predložio Zavod "25. lipnja 1991. godine".

Ministar  vanjskih poslova Samuel Žbogar kao i predsjednik odbora Ivo Vajgl, u izjavi na novinare nakon sjednice naglasili su kako referendum o ratifikaciji hrvatskog pristupnog pregovora nije potreban, no kako je dodao šef slovenske diplomacije traženje referenduma je sasvim legitimno.

Traže i sporni teritorij uz Muru

Zakonska procedura kaže kako je dovoljno 2.500 potpisa slovenskih građana koji podržavaju ideju o referendumu te ih moraju predati slovenskom parlamentu. Budući da je riječ o ratifikaciji koja je donesena prošlog tjedna, inicijatori su imali krajnji rok danas do 16 sati. Nakon toga mogu zatražiti 40 dana za skupljanje 40.000 potpisa istomišljenika za referendum.

Inicijator referenduma je Marjan Podobnik, predsjednik udruge Zavod 25. lipnja 1991., koji kaže da Sloveniji pripada cijeli Savudrijski zaljev, izlaz na otvoreno more te da su dio njezinog teritorija i sporni zaseoci južno od Dragonje, a također i sporni teritorij uz rijeku Muru.

"Poigravanje sa stabilnošću NATO-a"

Ukoliko Podobnik uspije u svojoj namjeri, Slovenija će morati raspisati referendum na kojemu će građani odlučivati žele li Hrvatsku u NATO savezu. Ukoliko se Slovenija zaista odluči raspisati referendum, Sanaderovo obećanje u ulasku u NATO u prvoj polovici godine moglo bi biti ozbiljno ugrožen.

"Bilo bi to poigravanje sa stabilnošću NATO-a te jugoistočne Europe ", kazao je danas hrvatski ministar Gordan Jandroković komentirajući mogućnost da slovenska strana raspiše referendum.  

M.M.
Foto: Arhiva/Boris Šuligoj - Delo

Pročitajte više