Reforma zdravstva: Pročitajte kome Kosor ukida besplatno dopunsko osiguranje

PREMIJERKA Kosor danas je krenula s "putovanjem" po ministarstvima. Prvo je na rasporedu bilo Ministarstvo zdravstva Darka Milinovića u kojemu su premijerka i ministar najavili kako će se izmijeniti zakon o besplatnom dopunskom osiguranju.

> Pročitajte plan za reformu zdravstva (.pdf)

Novost je, kako su najavili, uvođenje prihodovnog cenzusa pomoću kojega će se broj osiguranika koji su imali besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje smanjiti sa 1,250.000 na 880.000. Takav cenzus neće vrijediti samo za stopostotne invalide, redovne studente i učenike te darivatelje krvi i organa. "Dio osiguranika iz skupine nezaposlenih, poljoprivrednika, osoba s invaliditetom i hrvatskih ratnih vojnih invalida, policu dopunskoga zdravstvenog osiguranja morat će plaćati sami", pojasnio je Milinović.  Radi se o onima koji žive u obitelji čija su primanja veća od 1.500 kuna.

Milinović je predstavio i plan objedinjavanja zagrebačkih bolnica, pa će tako od zagrebačkih 16 bolnica u budućnosti postojati samo šest bolnica, čime će se uštedjeti više od 300 milijuna kuna jer bi se smanjili troškovi financiranja uprava. KBC Zagreb i Klinika za plućne bolesti Jordanovc radit će pod imenom KBC Zagreb, bolnica Sestara Milosrdnica objednit će istoimenu sadašnju bolnicu, Kliniku za tumore, Kliniku za dječje bolesti te Kliniku za traumatologiju. Pod KB Merkur doći će i Sveučilišna bolnica Vuk Vrhovec. U KB Sveti Duh uz sadašnju bolnicu objedinit će se Dječja bolnica Srebrnjak, Bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj te dječja bolnica na Goljaku. Jednu cjelinu činit će i Psihijatrijska bolnica Vrapče, bolnica Sveti Ivan te za psihijatriju djece i mladeži u Kukuljevićevoj. KB Dubrava ostaje, kao i dosad, zasebna cjelina.

Sve pripreme za ovu reformu trebale bi završiti do 15. srpnja.

Pročitajte više