Reformom pravnih studija do petogodišenjeg studija

Članovi Instituta za ljudska prava, koji čine predstavnici pravnih fakulteta, danas su se na skupu u Novom Vinodolskom ponovno zauzeli da se u sklopu reforme hrvatskih pravnih studija uvede petogodišnji integrirani pravni studij, te su utvrdili osnovne elemente te reforme.

Član Instituta i dekan riječkoga Pravnog fakulteta dr. Miomir Matulović rekao je za Hinu da su dekani četiriju pravnih fakulteta utvrdili jedinstvenu jezgru od 20-ak predmeta za sve fakultete.

Istaknuo je da bi, prema prijedlozima Instituta, pravni fakulteti samostalno oblikovali sadržaje pete godine studija - ovisno o posebnostima područja na kojemu jesu. Osim toga, studentima bi se omogućilo da u posljednjoj godini studija sami odaberu koje od ponuđenih predmeta žele polagati.

Posebnu bi pozornost na petoj godini studija dobilo pravno istraživanje jer bi se studenti uključivali u istraživački rad koji bi bio osnova za izradu diplomskih radnji.

Dr. Miomir Matulović je rekao kako članovi Instituta misle da je nastavu na pravnim fakultetima potrebno što više povezati s praksom, te već na prvoj godini studentima omogućiti praktične vježbe.

Zaključci sa skupa o reformi pravnih studija u Hrvatskoj bit će dostavljeni Ministarstvu pravosuđa, a Institut će i dalje poticati rasprave o tom pitanju, rekao je.

Institut za ljudska prava osnovali su u Novom Vinodolskom godine 1996. predstavnici pravnih fakulteta u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu, te toga grada.

Osnovna programska načela rada Instituta su znanstveno i stručno vrednovanje i promicanje ljudskih prava, afirmiranje hrvatske državne povijesti i razvijanje demokratskih oblika komuniciranja.

Na izbornoj skupštini jučer je za novog predstojnika Instituta izabran dr. Jadranko Crnić, jedan od osnivača Instituta.

Sljedeći skup na kojem će dekani pravnih fakulteta i ostali pravni stručnjaci iznijeti prijedloge nastavnih planova i programa za petogodišnji integrirani studij bit će u Osijeku u studenome ove godine.

(Hina) xhšup yvkn

Pročitajte više