Regionalni mediji: Presuda generalima je presuda Tuđmanu!

REGIONALNI mediji i danas pišu o jučerašnjim presudama hrvatskim generalima.

Naslovnicama bosanskohercegovačkih medija dominiraju naslovi o jučerašnjoj presudi u kojima se uglavnom ističe da je hrvatski vojni vrh, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, organizirao zločinački pothvat.

Banjalučke Nezavisne novine ističu da je Tuđman, kao politički i vojni vođa, bio vođa zločinačkog pothvata čija je namjera bila naseliti Krajinu Hrvatima. I Glas Srpske i Sarajevske novine pišu da je presuda generalima u stvari presuda Tuđmanu.

Sarajevsko Oslobođenje također naglašava ulogu Tuđmana koja je istaknuta presudom, ali prenose i riječi predsjednika Ive Josipovića koji je objasnio da presuda ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, a ni legitimnost i legalnost oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju.

Slovenski tisak izvještava o presudi na sličan način te također ističu ulogu bivšeg predsjednika. Delo je generalima, ali i objašnjenju povijesnog okvira Oluje posvetilo mnogo prostora. Također ističe da se u Haagu zapravo sudilo Tuđamanu i njegovim najbližim suradnicima.

"Gotovina - igračka u rukama velikih"

"Sudsko vijeće je Tuđmana i njegove najbliže suradnike definiralo kao zločinačku skupinu koja je uz legitimnu operaciju izvela i tajni plan etničkog čišćenja. Većina hrvatske javnosti i politike u to ne vjeruje, ali, ako egzodus Srba i nije bio planiran, znalo se da je ubijeno više stotina civila i sustavno uništavano i pljačkano njihovo vlasništvo, kako se ne bi vratili", ističe.

List je u subotnjem prilogu Portret tjedna poseban članak posvetio upravo Anti Gotovini u kojem se govori o njegovoj ulozi u Oluji te ističe da je završio kao "igračka u rukama velikih".

"Presuda je iznenadila samo Hrvate koji ne mogu prihvatiti činjenicu da se ratni zločini događaju i u oslobodilačkim ratovima"

Mariborski list Večer ističe da "presuda Gotovini i Markaču za ratne zločine nije iznenadila nikoga, osim možda same Hrvate koji su uvjereni u pravednost akcije Oluja i ne mogu prihvatiti činjenicu da se ratni zločini događaju i u oslobodilačkim ratovima".

Ističe se da Hrvate više od osude samih generala boli kvalifikacija Haškog suda o "udruženom zločinačkom pothvatu" na čelu s Tuđmanom.

Srpski list Blic također ističe ulogu bivšeg hrvatskog predsjednika. "Osim Franje Tuđmana, kojeg je Sudsko vijeće označilo kao ključnu osobu u ovim pothvatima, kao i trojice generala, optužnica je obuhvatila i Gojka Šuška, tadašnjeg ministra obrane te Janka Bobetka i Zvonimira Červenka, načelnike Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Radiotelevizija Srbije također detaljno izvještava o jučerašnjoj presudi, ali i je u tijeku i s današnjim prosvjedima. Izvještava da 10.000 ljudi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića pjevaju uz Thompsona te da se mogu vidjeti crne zastave s natpisima "Za dom spremni".

Pročitajte više