Medved skriva Registar branitelja od očiju javnosti, Matić: "Bar se netko zacrvenio zbog njega"

Foto: Hina

PO NOVOM zakonu, Registar branitelja više neće biti dostupan javnosti. Na taj potez se odlučio ministar Tomo Medved.

"Predvidjeli smo da taj postojeći registar ustrojimo kao jedinstvenu evidenciju hrvatskih branitelja koji će biti dostupan službenim tijelima kao pokazatelj, odnosno kao dokaz sudjelovanja u Domovinskom ratu", izjavio je Medved.

Novi zakon na proljeće

Rekao je da, ako sve bude po planu, novi zakon stiže na proljeće.

Upitali smo bivšeg ministra branitelja i čovjeka zaslužnog za donošenje postojećeg registra branitelja, Predraga Matića, da nam pojasni zbog čega miču registar od očiju javnosti.

"Zna se"

"Oni ga misle povući s interneta. Zbog te njihove odluke već imamo prvo obećanje pravim hrvatskim braniteljima za sljedeće parlamentarne izbore:"Objavit ćemo registar branitelja", rekao je Matić.

Upitali smo ga što želi postići tim činom.

"HDZ ne otvara stvari, on ih zatamnjuje. Njihov je slogan najbolji na svijetu, "Zna se". Znate što znači "Zna se"? Znači da, za dvije godine, vidim sliku na televiziji: "Premijer vlade Andrej Plenković i ministar branitelja Tomo Medved svečano uručuju milijuntom hrvatskom branitelju bombonijeru i buket cvijeća. Znate, kao na aerodromu.", dodao je Matić.

"Ovdje više neće biti nikakve mogućnosti kontrole. To je HDZ, to je njihov stil rada."

Bar se netko zacrvenio

Upitali smo u čemu je onda problem s postojećim registrom.

"Nemam pojma u čemu je problem. Zašto nekome smeta da to bude javno? Nitko nije priveden, nema novih optužnica i nitko se nije ubio zbog registra, kako su onomad tvrdili. Nije polučio spektakularna očekivanja javnosti, ali pomogao je. Bio je alat u radu. Nitko nije dobio stan, a da nije bio u registru. Nijedno dijete nije dobilo stipendiju, a da mama ili tata nisu bili u registru. Kad vam dođe netko u ured i predstavi se kao branitelj, znao bi lagati. Bilo je slučajeva kad bi lagali, a lako ih je provjeriti, samo provjerite u registru.", odgovorio je.

"Bar su se neki ljudi zacrvenili zbog njega. Bar je to uspjeh registra.", zaključio je Matić.

Pročitajte više