Rehn: Hrvatska pobošljala suradnju s ICTY-em, ali ona još nije potpuna

Hrvatska je učinila napredak u suradnji s Haškim sudom, ali ta suradnja još nije potpuna, rekao je u srijedu povjerenik za proširenje Europske komisije Olli Rehn.

"Upravo sam se upoznao s posljednjim izviješćem ICTY-a Vijeću sigurnosti UN-a. Iz izviješća proizlazi da je Hrvatska postigla određeni napredak ali se u ovom trenutku suradnja ne može opisati kao potpuna", rekao je u priopćenju Rehn .

Rehn je izrazio žaljenje što glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte nije mogla hrvatsku suradnju ocijeniti potpunom. Reuters navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da je zbog ocjena Carle del Ponte gotovo sigurno da EU neće otvoriti pregovore s Hrvatskom za vrijeme luksemburškog predsjedništva koje traje do kraja lipnja.

"Razumijem da hrvatskim vlastima treba više vremena kako bi osigurale da demokratske strukture imaju potpunu kontrolu i da se cijela državna administracija pridržava vladavine prava i međunarodnih obveza", rekao je Rehn.

Carla del Ponte je u utorak navečer poslala luksemburškom predsjedništvu EU-a kopiju svoga izviješća, koje će 13. lipnja predstaviti Vijeću sigurnosti, te popratno pismo u kojem je iznijela slične ocjene.

Prema europskim diplomatskim izvorima i u popratnom pismu Del Ponte je navela da hrvatska suradnja u ovom trenutku nije potpuna, ali da je u posljednje vrijeme poboljšana i bude li se tako nastavilo s provedbom akcijskog plana, kroz nekoliko mjeseci Hrvatska bi mogla postići punu suradnju.

Za Carlu del Ponte puna suradnja znači uhićenje odbjeglog generala Ante Gotovine ili otkrivanje svih podataka potrebnih za njegovo lociranje.

Luksemburško predsjedništvo je izviješće Carle del Ponte i popratno pismo proslijedilo svim zemljama članicama EU-a, a do kraja ovoga tjedna s njima će obaviti konzultacije oko daljnjih koraka u vezi s otvaranjem pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Hrvatska je trebala započeti pristupne pregovore s Europskom unijom 17. ožujka, ali su oni odgođeni dok se unutar Unije ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom. U tu svrhu je osnovana petoročlana radna skupina, koju čine predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava Luksemburga, Velike Britanije i Austrije te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Na svom prvom sastanku krajem travnja radna skupina je zaključila da će se ponovno sastati prema potrebi, u slučaju promjene tadašnje ocjene Carle del Ponte, prema kojoj Hrvatska još ne surađuje u potpunosti.

(Hina) xsv ymaš

Pročitajte više