Reiner: Financijska situacija u KBC-u Zagreb ozbiljna, nedostaje pet milijuna kuna mjesečno

RAVNATELJ KBC-a Zagreb Željko Reiner ocijenio je danas da je financijska situacija u toj najvećoj hrvatskoj bolnici više nego ozbiljna jer za normalno funkcioniranje bolnice nedostaje pet milijuna kuna mjesečno.

Reiner je na konferenciji za novinare rekao da dugovi na kraju prvog tromjesečja iznose 317 milijuna kuna, no to nije konačan iznos jer nova Uprava stalno otkriva financijske obveze i propuste prethodne. KBC za isto razdoblje od svojih dužnika potražuje 270 milijuna kuna.

Ravnatelj KBC-a stoga najavljuje uvođenje stroge kontrole troškova, korekcije financijskog plana za ovu godinu i donošenje plana nabave opreme, kako se ne bi ponovila situacija od lani kada je bez ugovora kupljena oprema u vrijednosti 3,5 milijuna kuna.

Za dugove od 317 milijuna kuna Reiner smatra odgovornom bivšu Upravu na čelu s Josipom Paladinom, jer je dužnost ravnatelja preuzeo tek krajem travnja.

Naslijeđeno stanje Reiner opisuje kao "hod po neobilježenom minskom polju", budući da za mnoge poslove koji su sklapani ne postoje ugovori ni pisani tragovi.

Jedno je od iznenađenja i rješenje o plaćanju komunalnog doprinosa od 45 milijuna kuna za četiri zgrade koje se grade u sklopu projekta "novog Rebra" te za nedavno završeni objekt u kojemu je "gama knife".

Reiner ističe kako za to nisu osigurana sredstava unutar zajma od 73 milijuna eura, pa bi plaćanje tog iznosa, koji obuhvaća 70 posto mjesečnog proračuna, blokiralo bolnicu i isplate plaća.

Reiner ističe da se manjak novca u KBC-u neće odraziti na projekt dogradnje jer su ugovori o zajmu već sklopljeni.

Tvrdi, međutim, da je utvrđeno kako za gradnju tzv. "istočnog češlja" nema konačnog izvedbenog projekta, kao ni plana gradnje i specifikacije opreme, koja čini gotovo trećinu iznosa kredita.

Među primjerima lošeg rada bivše Uprave Reiner je spomenuo i da je drugoga dana po preuzimanju dužnosti dobio ovršni nalog zagrebačkog komunalnog poduzeća na četiri milijuna kuna, a radilo se o naplati kamata na kamate iz 1994. godine.

Pročitajte više