Rekorder u podnošenju kaznenih prijava optužen za lažno prijavljivanje

NAKON što je u posljednjih nekoliko godina sudove zasuo s više od 200 privatnih tužbi, uglavnom protiv političara i drugih javnih osoba, državno odvjetništvo uzvratilo je predsjedniku Hrvatskog uljudbenog pokreta Tomislavu Dragunu i tužilo ga za lažno prijavljivanje kaznenih djela.

Dragun će se stoga, kako je sam priopćio medijima, kao optuženik pred zagrebačkim Općinskim sudom pojaviti u četvrtak 16. veljače. Usprkos tome, tužiteljstvu je opet odgovorio u svom stilu, pa je na optužni prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Zlataru podnio još jednu kaznenu prijavu, ovoga puta protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i zlatarske općinske tužiteljice Vitice Pavleković. Državnoodvjetničke dužnosnike Dragun tereti za prikrivanje preko 70 kaznenih djela na koje je on upozoravao svojim tužbama.

Državnu odvjetnicu iz Zlatara Dragun je tužio i zbog klevete, odnosno poniženja jer je u optužnom prijedlogu protiv njega zatražila psihijatrijsko vještačanje.

U tužbi zlatarskog tužiteljstva, čije je dijelove Dragun dostavio Hini, navodi se da je Dragun kontinuirano raznim državnim odvjetništvima podnosio kaznene prijave ili zahtjeve za istragu protiv "velikog broja osoba zbog raznih kaznenih djela, iako je bio svjestan da te osobe nisu počinile kazneno djelo za koje ih prijavljuje".

Osim ispitivanja i psihijatrijskog vještačenja tužiteljstvo, prema Dragunovim navodima, za njega predlaže kaznu zatvora od tri godine.

Tužiteljica Pavleković Hini je izjavila da Draguna terete za više od 180 lažnih tužbi te da je podnošenje optužnog prijedloga zatražio izravno glavni državni odvjetnik Bajić.

Dragun se poslijednji put u javnosti spominjao prije mjesec dana kada je Ustavni sud odbio njegov zahtijev za skidanjem imuniteta predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću kojega je želio tužiti za klevetu.

Više tužbi ranije je podnio protiv premijera Ive Sanadera, tužio se i s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, brojnim ministrima i poslovnim ljudima.

Pred zagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom našla se i prijava protiv Carle del Ponte zbog lažnog optuživanja hrvatskog generala Ante Gotovine, a posljednji Dragunov neuspjeli sudski postupak bio je protiv filozofa Milana Kangrge kojega je sud oslobodio Dragunove optužbe da je uvrijedio hrvatski narod.

Osim po brojnim tužbama, Dragun se u medijima spominjao i kao jedan od revizora i suradnika nekadašnjeg tajkuna Miroslava Kutle.

Pročitajte više