Rekordna blagdanska potrošnja Visa karticama

TIJEKOM blagdana hrvatski korisnici Visa kartica potrošili su rekordnih 220 milijuna kuna ili 36 milijuna američkih dolara, što je porast od 42 posto u usporedbi s 2004. godinom. Hrvati su tijekom prosinca ostvarili 913 079 transakcija, što predstavlja porast od 55 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prosječna vrijednost transakcije na prodajnom mjestu u prosincu je iznosila gotovo 240 kuna, dok je prosječan dnevni broj transakcija porastao za 55 posto u usporedbi s prosincem 2004.  Tijekom navedenog razdoblja, prosječna dnevna potrošnja Visa karticama nadmašila je 6,7 milijuna kuna,  što je porast od 42 posto.

Čini se da Hrvati kupuju u posljednji trenutak s obzirom na to da je tradicionalno najintenzivniji dan kupovanja bio 23. prosinca. Tog dana hrvatski su korisnici Visa kartica potrošili gotovo 16 milijuna kuna, što je 128 posto više od prosinačkog prosjeka kao i 36 posto više nego isti dan 2004. godine.

Trgovine živežnim namirnicama i supermarketi bili su mjesta na kojima su hrvatski korisnici kartica potrošili najviše: više od 73 milijuna kuna ili 35 posto od ukupne potrošnje Visa karticama tijekom prosinca. Na drugom mjestu nalazi potrošnja na benzinskim postajama s gotovo 43 milijuna kuna, što čini 19 posto ukupne potrošnje u prosincu. Potom slijede trgovine odjećom sa 17 milijuna kuna, odnosno 8 posto ukupne potrošnje te robne kuće s gotovo 7 milijuna kuna  odnosno 3 posto ukupne potrošnje.

U trgovinama odjećom i obućom, trgovinama modnim dodacima te trgovinama sportskom opremom, ukupno je potrošeno više od 30 milijuna kuna, dok se potrošnja u trgovinama nakitom povećala za 40 posto. 

Ukupna svjetska blagdanska potrošnja Visa karticama u razdoblju od 17. studenoga do 31. prosinca porasla je za 13 posto te je dosegla 291 milijardu američkih dolara dok je u istom razdoblju 2004. godine iznosila 257 milijardi američkih dolara. Ukupno je diljem svijeta provedeno 4,4 milijarde transakcija tijekom protelkih blagdana.

Pročitajte više