Rektor Bjeliš o zalijevanju profesora bojom: Takvo je ponašanje nedopustivo!

O NAPADU na profesora Tončija Kursara s Fakulteta političkih znanosti, kojeg je jučer oko podneva u Držićevoj ulici u Zagrebu s leđa netko zalio bojom dok je išao na posao, očitovao se i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

"Posljednjih dana zabilježeno je nekoliko prijetnji upućenih profesorima Sveučilišta u Zagrebu, a jučer je fizički napadnut profesor jednog zagrebačkog fakulteta. Napad i prijetnje povezani su s ispitnim rokovima koji se provode. O napadu je izviještena zagrebačka policija", naveo je Bjeliš. Naime, napadnuti profesor je na glasu kao izrazito strog, a dan prije incidenta s bojom je objavio ne baš sjajne rezultate ispita.

"Takvo je ponašanje nedopustivo i ugrožava rad sastavnica Sveučilišta. Stoga pozivamo mjerodavne institucije da zaštite sigurnost i dostojanstvo naših profesora, te omoguće nesmetan rad fakulteta i akademija!", poručio je prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš.

Rektor je također pozvao profesore da se drže svojih kriterija i ne dopuste da bilo kakva pojedinačna zastrašivanja ugroze kvalitetu njihova rada. Podsjetio je da postoje različite mogućnosti iskazivanja nezadovoljstva radom pojedinih profesora. "Međutim, svaki oblik psihičkog i fizičkog zlostavljanja unutar akademske zajednice neprimjeren je i nedopustiv, pa pojedinci koji su na bilo kakav način s time povezani moraju zakonski odgovarati", zaključio je rektor Bjeliš.

Bjeliš je podsjetio i na prošlomjesečne lažne dojave o podmetnutim bombama na Filozofskom i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu "bog čega je bilo ugroženo normalno provođenje nastave i ispitnih rokova". 

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više