Rektor Pavić: Veći broj studenata Veleučilišta počeo prelaziti na Sveučilište

REKTOR Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić izjavio je danas da je veći broj studenata bivšeg Veleučilišta u skladu s Vladinom uredbom o pripojenju Veleučilišta Sveučilištu počeo prelaziti na Sveučilište te da će nastava za njih početi u ponedjeljak.

O koliku je broju studenata riječ rektor Pavić nije novinarima odgovorio, jer je prijelaz u tijeku i broj se stalno mijenja. Kazao je i kako će Sveučilište po Uredbi revidirati nastavne planove i programe te da će studiji s dopusnicom Ministarstva biti prihvaćeni bez promjena, a ostale će trebati prilagoditi priznatim programima ili za njih zatražiti posebnu dopusnicu.

"Sve smo učinili", naglasio je rektor Pavić, "da već u ponedjeljak počne nastava na stručnim studijima bivšeg Veleučilišta i "nadamo se" da će do tada prijeći i nastavnici bivšeg Veleučilišta, a ako dio njih ne odluči prijeći, Sveučilište ima dovoljno kadrova za održavanje nastave na najboljoj mogućoj razini."

Kako je Sveučilištu još nedostupan arhiv Veleučilišta, koje mu je, također po Uredbi trebala već biti predan, ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, koji je boravio danas u Splitu, objasnio je novinarima kako to ne bi trebala biti zapreka jer, kako je rekao, dokumentacija će se rekonstruirati iz studentskih indeksa i ugovora zaposlenika i nastavnika. No to je samo privremeno rješenje, jer dokumentacija će se morati predati, dodao je ministar, ne htijući komentirati ponašanje Štrajkaškog odbora studenata Veleučilišta koji studente poziva da se ne upisuju na Sveučilište.

Kazao je samo da oni tako štete u prvom redu sebi, ali i svim studentima bivšeg Veleučilišta.

Štrajkaški odbor Veleučilišta, potvrdila je glasnogovornica Maja Cvitan, nastavlja štrajk i ne odustaje od svojega zahtjeva za poništenjem Uredbe. Također poziva studente da ne prelaze na Sveučilište s objašnjenjem da nisu potrebni nikakvi upisi ako po Uredbi svi studenti i zaposlenici Veleučilišta postaju studenti i zaposlenici Sveučilišta.

Maja Cvitan najavila je kako će izaslanstvo Štrajkaškog odbora u petak primiti predsjednik Stjepan Mesić, a zatražili su i prijam kod ministra Flege i u Hrvatskom helsinškom odboru, kako je rekla, prije nego stvari izmaknu nadzoru.

Ministarstvo znanosti i tehnologije priopćilo je da su predstavnici Ministarstva danas primili skupinu studenata bivšeg Veleučilišta u Splitu. Obavijest o njihovu posjetu u Ministarstvo je prispjela sinoć, kad je ministar već otputovao u Split, kaže se u priopćenju i dodaje da će ih ministar primiti sutra.

(Hina) dstr dd

Pročitajte više