Rektorski zbor: razredbeni ispiti ipak u srpnju

Rektorski zbor visokih učilišta u Hrvatskoj na današnjoj je sjednici u Osijeku donio odluku da razredbeni ispiti na visokoškolskim ustanovama počnu u srpnju.

Na sjednici u siječnju Zbor je najavio mogućnost da se razredbeni ispiti održe u jesen, a predsjednica Rektorskog zbora i rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik izjavila je nakon današnje sjednice kako je, ocjenjujući tu problematiku i potrebe Sveučilišta, zaključeno da se razredbeni ispiti održe u srpnju.

Rektorski zbor tako je odlučio uzimajući u obzir želje maturanata i javnosti, koja je, u jednom trenutku, bila previše i nepotrebno senzibilizirana, jer Rektorski zbor do sada nije donio odluku, već je na prošloj sjednici samo razmatrao mogućnosti, kazala je Kralik.

Dodala je kako će se tako prijave za razredbene ispite zaprimati do 8. srpnja, prvi je rok za razredbene ispite od 11. do 15. srpnja, a upisni rok od 18. do 22. srpnja.

Prijave za 2. rok razredbenih ispita zaprimat će se od 31. kolovoza do 2. rujna, razredbeni ispiti su od 5. do 7. rujna, a upisni rok od 9. do 10. rujna.

Kralik je izrazila uvjerenje da je Rektorski zbor tako "zadovoljio potrebe svih aktivnosti za reformu visokog obrazovanja, a istodobno je udovoljio željama i molbama budućih studenata", dodavši da je ta odluka konačna.

Istaknula je da nova akademska godina počinje novim bodovnim sustavom studiranja, ali da se to ne odnosi na studente ranijih godišta, koji nastavljaju studirati po uvjetima po kojima su upisali studij.

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac kazao je novinarima kako je Ministarstvo izdvojilo novac za otvaranje nekoliko stotina razvojnih radnih mjesta na visokoobrazovnim ustanovama, te da je prijedlog raspodjele novca, koji treba odobriti Ministarstvo, Rektorski zbor prihvatio konsenzusom.

(Hina) xivuc ydd

Pročitajte više