Repubblica: Mogu li kardinali biti prisluškivani?

KARDINALI će na ulasku u Sikstinsku kapelu biti pregledavani kako ne bi sa sobom na konklavu unijeli mobitele ili neke druge elektronske naprave i tako bili u kontaktu s vanjskim svijetom ili pod nečijim utjecajem, no ostaje pitanje hoće li moći biti prisluškivani, piše u srijedu talijanski list Repubblica.

List navodi da bi se s nekom elektronskom napravom umetnutom u nečije naočale ili pak u križ koji visi oko vrata svakom kardinalu ili na neki drugi način, mogli stvoriti uvjeti za prisluškivanje.

Uz to, podsjeća list, danas postoje savršeni laserski instrumenti kojima se može prisluškivati na 400 metara razdaljine, pa i kroz zidove, a još bolje preko stakla, vibracijama i na drugi način. Sikstinska kapela ima prozore i teoretski je moguće s aparatima za prisluškivanje čuti razgovore kardinala.

Repubblica upozorava na postojanje tehnoloških mogućnosti kakve nisu postojale 1978. kada je izabran Ivan Pavao II., pomoću kojih je moguće pratiti rad konklave i bez prisutnosti mikrofona unutar Sikstinske kapele te se pita hoće li do takve "špijunaže" doista i doći.

Pročitajte više