REPUBLIKANCI ZAPOČELI KONGRES HVALEĆI BUSHA

Američka Republikanska stranka započela je u ponedjeljak u New Yorku svoj kongres hvaleći predsjednika Georgea W. Busha kao snažnog ratnog vođu, nadajući se da će mu čelništvo u borbi protiv terorizma osigurati još četiri godine u Bijeloj kući.

Blizu 5.000 izaslanika okupilo se u Madison Square Gardenu na početku četverodnevnog kongresa koji će kulminirati u četvrtak Bushovim prihvaćanjem stranačke nominacije za predsjednika na izborima 2. studenog.

Republikanski govornici su opetovano hvalili Bushovo čvrsto predvodništvo u borbi protiv terorizma i njegov odlučan odgovor na terorističke napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. u kojima je srušen Svjetski trgovački centar, samo pet kilometara udaljen od mjesta održavanja skupa.

Senator Bill Frist kazao je kako će Republikanska stranka podržati predsjednika koji "čini Ameriku i svijet snažnijim".

Delegati su na zasjedanju prihvatili neobvezujuću platformu stranke kojom podržavaju Bushov program, posebice njegovo vođenje rata u Iraku te pružaju potporu ustavnoj zabrani istospolnih brakova i pobačaja.

Američki Republikanci optimistički su započeli kongres, ohrabreni nizom najnovijih istraživanja javnoga mišljenja koja pokazuju da mada Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry i dalje vode statistički izjednačenu predizbornu borbu, Bush ima blagu prednost u odnosu na Kerryja.

Bush i potpredsjednik Richard Cheney i službeno su predloženi kao kandidati za naredne izbore i otpočelo je glasovanje delegata o njima koje će završiti u srijedu.

Glavni govornici prvog dana Kongresa bit će umjereno konzervativni Republikanci, bivši gradonačelnik New Yorka Rudolf Giulliani i senator iz Arizone John McCain koji bi zajedno s guvernerom Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerom koji govori u utorak trebali privući umjerene i još neodlučne američke birače.

Kongresu u New Yorku će na poziv Republikanske stranke nazočiti i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt te veleposlanik u SAD-u Neven Jurica.

Kongres osigurava oko 10.000 newyorških policajaca uz do sada neviđene mjere sigurnosti usred strahovanja od terorističkih napada i mogućnosti da bi neki prosvjedi protiv predsjednika Busha mogli postati nasilni.

Preko 100.000 prosvjednika izašlo je u nedjelju na ulice New Yorka prosvjedujući protiv Bushove politike u Iraku i njegova vođenja američke ekonomije.

(Hina) xsl ymaš

Pročitajte više