Resorno ministarstvo o broju osoba sa statusom hrvatskih branitelja

REAGIRAJUĆI na napise iz pojedinih medija o tome da status hrvatskih branitelja ima čak 570.000 ljudi, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je danas da će se konačan broj znati do kraja godine i da su takave špekulacije štetne za sve hrvatske branitelje.

Ministarstvo navodi da će na temelju detaljne raščlambe svih prikupljenih podataka do kraja godine biti dovršen cjelovit Registar hrvatskih branitelja i utvrđen konačan broj osoba sa statusom branitelja, koji bi trebao poslužiti i kao registar ovlaštenika Fonda Hrvatskih branitelja.

Ministarstvo navodi da su u postupku izrade Registra hrvatskih branitelja prikupljeni preliminarni podatci MUP-a i MORH-a za osobe koje su tijekom Domovinskog rata bile pripadnici tih ministarstava i kroz one ustrojbene jedinice koje nisu borbeno djelovale, poput civilnog sektora.

Pritom napominje da dosad prikupljeni podatci sadrže i popis osoba koje su dobile Spomenicu Domovinskog rata, a nemaju nužno status hrvatskog branitelja jer se Spomenica u velikom broju slučajeva dodjeljivala temeljem humanitarnih i javnih usluga.

Također, kažu u Ministarstvu, preliminarni podatci sadrže i osobe koje su u Domovinski rat bile uključene putem Civilne i Narodne zaštite, čiji pripadnici prema sadašnjem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja nemaju priznat braniteljski status.

Pročitajte više