Resorno ministarstvo opovrgava da je odgovorno za natječaj za treću mrežu HTV-a

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i veza odbacilo je danas tvrdnju predsjednice Vijeća za radio i televiziju Branke Zovko Cihlar da se treća mreža HTVa poklanja u bescjenje i da je natječaj za koncesiju raspisan na poticaj tog Ministarstva i užeg kabineta Vlade.

U priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i veza podsjećaju da je krajem studenoga 2002. ministar Ronald Žuvanić od Vijeća za radio i televiziju zatražio pripremu javnog natječaja za dodjelu koncesije treće mreže HTV-a jer je u ožujku prošao rok za natječaj koji je bio propisan Zakonom o HRT-u.

Umjesto da se Vijeće savjetovalo s resornim Ministarstvom jer je riječ o privatizaciji dijela resursa državne tvrtke HRT-a, a ne o dodjeli koncesije koju dodjeljuje Vijeće za radio i televiziju, ono je bez ikakvog uvida Vlade kao vlasnika HRT-a raspisalo natječaj za treću mrežu HTV-a, kaže se u priopćenju.

U Ministarstvu ističu kako Vijeće za radio i televiziju nikada dosad nije negodovalo visinama naknada za dodjelu radijskih i televizijskih koncesija, pa ni za treću mrežu HTV-a, niti je pokrenulo izmjene kod resornog Ministarstva.

Također tvrde da nikakvu inicijativu za izmjenu nije pokrenuo ni Zavod za telekomunikaciju čiji je direktor Ante Dodig donedavno bio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza zadužen za telekomunikacije i za čije je vrijeme, u listopadu 2001., donesen Pravilnik o naknadi za obavljanje telekomunikacijskih usluga i drugih telekomunikacijskih djelatnosti i načinu plaćanja.

U Ministarstvu tvrde da su upravo oni u nekoliko navrata inicirali sastanak s Vijećem za radio i televiziju kako bi se riješile ´smetnje na kanalima´, no da su prijedlozi ministra Žuvanića zbog ´ignorantskog stava´ Vijeća ostali bez uspjeha.

Predsjednica Vijeća Branka Zovko-Cihlar jučer je na konferenciji za novinare ocijenila da se zbog niske naknade za koncesiju treća mreža ustvari poklanja budućem koncesionaru. Rekla je i da je Vijeće odlučilo raspisati natječaj na poticaj Ministarstva prometa, pomorstva i veza, te užeg kabineta Vlade.

Koncesija za treću mrežu HTV-a dodjeljuje se na 10 godina uz godišnju naknadu za koncesiju od 300 tisuća kuna i 100 tisuća kuna za korištenje frekvencije.

Pročitajte više