Reuters protiv Šukera: U Hrvatskoj nema političke volje za reforme koje su potrebne da se preživi kriza

FINANCIJSKI analitičari sa skepsom su dočekali Vladina predviđanja o gospodarskom oporavku iduće godine i stopi rasta od 3,5 posto do 2012. godine, te su u razgovori za Reuters upozorili na hitnu potrebu za reformama. Podsjećamo, ministar financija Ivan Šuker jučer je predstavio Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2010. do 2012. godine, koje izgledaju vrlo optimistično.

> Šuker najavio deficit za iduću godinu

Stopa gospodarskih rasta iduće godine trebala bi, prema Šukerovim procjenama, iznositi 0,5 posto, u 2011. očekuje se rast od 3 posto, a u 2012. stopa rasta bi, prema predviđanjima Vlade, trebala biti 3,5 posto. Proračunski deficit iduće godine trebao bi iznositi 7,3 milijarde kuna, odnosno 2,1 posto stope BDP-a. To je smanjenje s odnosom na ovu godinu, poručili su iz Vlade, u kojoj će deficit iznositi 2,8 posto BDP-a. No, tržišni analitičari skeptični su prema ovim brojkama i upozoravaju da je ovogodišnji deficit znatno veći nego što Vlada priznaje, te iznosi oko 5,5 posto.

Na koji način Vlada planira ostvariti svoje planove?

"Ne vidim na koji način Vlada planira ostvariti najavljeni gospodarski rast ili bilo koji od svojih planova ako kriza potraje", rekao je Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke. Reuters također podsjeća kako je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj ove godine pala za 10 posto, dok nezaposlenost samo raste, te ističe kako je proračunski deficit debelo ispod europskog standarda. Sve to su, navodi Reuters, dovoljni razlozi da se Hrvatska prije kraja tekuće godine još jednom okrene međunarodnoj zajednici i zatraži nove kredite.

"Jedina politika Hrvatske vlade je nada da će se provući kroz krizu"

Svjetska banka u svom je upozorenju cijeloj regiji poručila kako balkanske države pod hitno moraju reformirati pravosuđe i državne službe, te smanjiti poticaje i ostale troškove u javnim financijama. No, Reuters piše kako u Hrvatskoj zato ne postoji politička volja, te kao glavnog krivca ističe upravo ministra Šukera!

"Nikakve reforme se niti ne naziru pa nikako ne shvaćam ove bajke o optimizmu kojima nas Vlada hrani. Vlada otvoreno tvrdi da nije zainteresirana za nikakve reforme i moli se Bogu da prihodi ne budu ispod očekivanih. Očekuju da će se provući kroz ovu krizu i to je, bojim se, njihova jedina politika", rekao je za Reuters ugledni analitičar utjecajne banke koji je zatražio da se njegovo ime ne spominje u izvještaju. Isti je analitičar podsjetio kako je Vlada najprije predvidjela rast BDP-a od dva posto, a zatim rebalansom tri puta pokušala smanjiti proračunsku potrošnju.

Pročitajte više