Revolucionarna operacija na Sv. Duhu. U svijetu je dosad izvedena samo dva puta

Foto: RTL Danas

NAJSUVREMENIJOM medicinskom opremom tim predvođen prof. dr. sc. Sašom Jankovićem, pročelnikom Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh, i doc. dr. sc. Goranom Vrgočem obavio je početkom lipnja jedinstven operativni zahvat rekonstrukcije ligamenata oba koljena 21-godišnjeg pacijenta artroskopskom, minimalno invazivnom kirurškom metodom.

Riječ je o operaciji koju jedini u Hrvatskoj može izvesti tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh. Nakon teške prometne nesreće, koja je rezultirala luksacijom obaju koljenskih zglobova, pacijent je iz KBC-a Firule upućen na Kliniku za kirurgiju Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh, gdje mu je tim od osam stručnjaka spasio funkcionalnost koljena, objavili su iz bolnice.

Prema riječima operatera prof. dr. sc. Saše Jankovića i doc. dr. sc. Gorana Vrgoča, u slučaju mladog pacijenta obavljen je iznimno zahtjevan zadatak - dvosatni operativni zahvat kompletne rekonstrukcije 4 ligamenta desnog koljena zbog jako rijetke i najteže ozljede koljenskog zgloba.

U svijetu je ovakva operacija izvedena samo dva puta

"Zahvaljujući ovoj operaciji pacijentu su omogućeni stabilnost koljenskog zgloba i oporavak nakon teške ozljede", kazao je prof. dr. sc. Saša Janković i dodao da je operacija ove razine složenosti u svijetu izvedena u samo dva slučaja.  

Da se pacijent osjeća dobro te da upravo započinje fizikalnu terapiju, doznaje se od doc. dr. sc. Gorana Vrgoča, koji je najavio da će mu za dva mjeseca isti tim stručnjaka operirati i lijevo koljeno.

"Ovim je jedinstvenim zahvatom, obavljenim u novoj zgradi Dnevne bolnice i Jednodnevne kirurgije u čiju je gradnju i opremanje uloženo 6.5 milijuna eura, tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh prepoznat kao vodeći edukacijski centar za artroskopsku kirurgiju", objavili su iz bolnice.

Pročitajte više