Rezbarene figurice bacaju novo svjetlo na naše pretke

REZBARENE figurice od slonovače, nedavno pronađene na jugozapadu Njemačke, bacaju novu sliku na poimanje umjetnosti kojom su se bavili naši davni preci, piše list Nature.

Rezbarene figurice stare 30.000 godina pokazuju nevjerojatnu kreativnost naših starih europskih predaka. Nicholas Conrad sa sveučilišta u Tuebingenu otkrio je figurice visoke dva centimetra u špilji Hohle Fels u jugozapadnoj Njemačkoj.

Riječ je, dodaje Nature, o najstarijim dosad pronađenim kipovima koje predstavljaju živa bića. "Ovo su, bez sumnje, najstariji primjeri figurativne umjetnosti u svijetu", kazao je arheolog Anthony Sinclair s britanskog sveučilišta u Liverpoolu.

Gotovo je sigurno da su rezbarene figurice napravili najstariji stanovnici Europe. Lokacija na kojoj su pronađeni potvrđuje pretpostavku da su moderna ljudska bića stigla u Europu preko Dunava prije više od 30.000 godina.

Ali složenost ovog arheološkog otkrića ne odgovara tradicionalnom stajalištu da je umjetnost s vremenom stjecala sofisticiranost, te da je ispočetka bila gruba i neobrađena.

"Ovi dokazi ne odgovaraju toj slici", tvrdi Sinclair.

Samo značenje pronađenih rezbarenih figurica zasad nije jasno. Figurice pronađene u Hohle Felsu predstavljaju glavu konja, pticu i biće koje nalikuje djelomično na čovjeka a djelomično podsjeća na mačku.

Jedno od objašnjenja je da rezbarene figurice predstavljaju poštovanje prema prirodi.

Bez obzira na to što se još ne mogu složiti što kipići znače, stručnjaci se slažu u jednome: izradila su ih moderna ljudska bića.

"Da se možemo vratiti u to doba, vjerojatno bismo morali naučiti novi jezik i rezbariti, ali ljudi koje bismo sreli bili bi poput nas", tvrdi Conrad.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više