Rezultati anketa su opet jako loši za Trumpa, evo zašto je to bitno

Foto: FAH

BUJICA anketa objavljenih u posljednjih nekoliko dana pokazuje da javnost nema visoko mišljenje o Trumpovoj tranziciji ili velike nade za njegovo predsjedništvo. Naravno, on nije propustio priliku nazvati ih „lažnima“ i „namještenima“.

Trump bi donekle bio pravu da se radi o predizbornim anketama, ali nove ankete nisu na razini pojedinih, već čitave države. Tijekom izbora ovakve su nacionalne ankete točno predvidjele da će demokratska kandidatkinja Hillary Clinton osvojiti glasove građana za nekoliko bodova.

Ove nove nacionalne ankete, iako ostavljaju prostor za pogreške, vjerojatno su točnije od predizbornih anketa jer im cilj nije identificirati potencijalne glasače. Nacionalne ankete registriranih glasača ili svih Amerikanaca mogu se testirati prema poznatim mjerilima kao što je popis stanovništva. Kako će Trump uskoro biti predsjednik svih Amerikanaca, prikladno je anketirati sve glasače ili sve Amerikance.

Najmanje popularni predsjednik u 4 desetljeća

Trumpove izjave zasigurno ne bi bile pogrdne kada bi se radilo o anketama koje pokazuju za njega povoljne rezultate. Evo što ga je sada uzrujalo.

Prema posljednjim anketama Washington Posta/ABC Newsa, Trump će dužnost preuzeti kao najmanje popularni predsjednik u posljednja 4 desetljeća, daleko iza Reagana te s upola manje bodova od Obame u 2009. I ostale ankete potvrđuju ove rezultate (BBC News/Wall Street Journal, Gallup, CNN/ORC).

Nova nacionalna anketa Sveučilišta Monmouth pokazuje da samo 34 posto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o Trumpu.

Svi ovi brojevi užasno su loši za Trumpa. Iako se u anketama mogu naći neke greške, one zasigurno nisu bile „namještene“ ni tijekom izbora ni u ovom trenutku. Za Trumpa bi bilo dobro kada bi prihvatio neke od kritika objavljene u svim ovim anketama. Lakše bi ostvario ciljeve s većom podrškom javnosti.
 

Pročitajte više