Ribari ogorčeni prijedlogom da se strani državljani bave gospodarskim ribolovom u hrvatskom moru

Predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Tonči Božanić izrazio je danas zgroženost i zapanjenost mogućnošću da se zakonom dopusti da strani državljani dobiju povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova u hrvatskom teritorijalnom moru.

"To pogoduje prvenstveno Talijanima da nastave nesmetano devastirati hrvatski riblji fond i ugrožavati egzistenciju hrvatskih ribara", kazao je Božanić danas na konferenciji za novinare u Splitu na kojoj je govorio o nacrtu prijedloga zakona o morskom ribarstvu, izrađenom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

"Ako Vlada dopusti strancima da osnivaju poduzeća za gospodarski ribolov u hrvatskom teritorijalnom moru, moćna talijanska flota premjestit će se na našu obalu, a hrvatski će ribari biti uništeni ili će postati slabo plaćena radna snaga na talijanskim ribaricama. Takav prijedlog zakona o morskom ribarstvu nema uporište u Ustavu i ne smije se dopustiti da se to dogodi", rekao je Božanić.

Pedesetak ribara, uglavnom iz Splitsko-dalmatinske županije, koji su došli na današnju konferenciju za novinare, u ogorčenim istupima ustvrdili su da na takvo što neće pristati.

Smatraju da bi takvom zakonskom novinom oni bili tretirani kao građani drugog reda. Po njihovu mišljenju, Vlada bi tako samo potvrdila da nema strategiju razvitka ribarstva i da joj nije stalo do pomorske orijentacije Hrvatske niti do ribara, koji, kako su rekli, proživljavaju socijalnu agoniju.

Cijela konferencija za novinare protekla je u ozračju povišenih tonova i ulitmativnih zahtjeva da se preispitaju sporne odredbe nacrta zakonskog prijedloga.

Ako bi one bile prihvaćene, to bi bio početak kraja hrvatskog ribarstva, tvrde ribari, koji su se pridružili jučerašnjem zahtjevu istarskih ribara za smjenom pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. On je, drže, kao ravnatelj Uprave za ribarstvo, najodgovorniji za izradu "sramotnog zakonskog prijedloga".

(Hina) xme yjn

Pročitajte više