Richardson za sporazum o nenapadanju sa Sjevernom Korejom

BIVŠI američki veleposlanik u UN-u Bill Richardson pozvao je u nedjelju američku vladu da sa Sjevernom Korejom započne pregovore radi sklapanja sporazuma o nenapadanju između dvije zemlje, kako bi se prekinuta trenutačna kriza oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Richardson, koji je sadašnji guverner Novog Meksika, tri dana je razgovarao s predstavnicima sjevernokorejskog veleposlanstva pri UN u New Yorku o krizi izazvanoj sjevernokorejskim napuštanjem Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i sumnjama da ta zemlja namjerava proizvoditi nuklearno oružje.

´Mislim da ova administracija, uz sve dužno poštovanje, treba jednostavno uzeti telefon i početi s prethodnim razgovorima na nižoj razini u UN-u u New Yorku kako bi se pripremili širi razgovori´, rekao je Richardson u izjavi za televizijsku mrežu ABC.

On je rekao kako ne prihvaća ocjenu visokog dužnosnika američke vlade da Sjevernokorejci nisu odgovorili na ´pitanja koja izazivaju zabrinutost´.

Prema Richardsonu, sjevernokorejski predstavnici su izrazili volju da razgovaraju o sjevernokorejskom nuklearnom programu u pregovorima sa SAD, a rekli su i da njihova zemlja ne kani proizvoditi nuklearno oružje.

Pročitajte više