Riječka udruga za očuvanje industrijske baštine u Hrvatskoj

PRVA udruga za promicanje i očuvanje industrijske baštine u Hrvatskoj pod nazivom "Pro torpedo Rijeka", osnovana prošloga tjedna u Rijeci, ima za cilj stručno i znanstveno istraživanje, vrednovanje, registriranje, štićenje i predstavljanje riječke industrijske baštine.

Udrugu je osnovalo dvadesetak Riječana raznih stručnih profila - arhitekata, povjesničara umjetnosti, inženjera strojarstva i brodogradnje, povjesničara, sveučilišnih profesora i ostalih. Po riječima njezina predsjednika Miljenka Smokvine, nastojat će se stvoriti bazu podataka riječkog industrijskog naslijeđa, educirati mlade, održavati predavanja, organizirati stručne skupove i publicirati znanstvene radove o toj temi.

Napominjući kako je u 18. i 19. stoljeću u Rijeci bila najveća koncentracija industrije u ovom dijelu Europe, Smokvina podsjeća da su značajni ostaci carske šećerane iz 1750. godine, sačuvani su objekti bivše prve tvornice torpeda na svijetu te niz objekata s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji svjedoče o razvijenoj lučkoj i skladišnoj djelatnosti, o proizvodnji nafte, lijevanju metala i drugim industrijskim djelanostima.

Jedna od inicijativa Odbora za obnovu muzeja torpeda u Rijeci, koja je vezana uz novoosnovanu udrugu, zaštita je riječkog torpeda, najznačajnijeg svjetskog izuma iz ovoga grada, kaže Smokvina.

Pročitajte više