Rijeka: 19 godina nakon presude počinje najveća obnova stambene zgrade

U RIJECI počinje obnova tridesetak godina starog nebodera od 19 katova sa 65 stanova, što je najveća obnova neke stambene zgrade iz Hrvatskoj.

Predstavnici upravitelja i suvlasnika zgrade u Ulici Janka Polića Kamova 101 u Rijeci na današnjoj konferenciji za novinstvo izvijestili su da se obnova nebodera, sagrađena 1975., provodi na temelju sudske odluke iz 1985. i to zbog nedostataka u gradnji.

Već godinu dana nakon useljenja stanara primijećeno je da je pročelje od betonskih elemenata loše izvedena te je tadašnja Općina Rijeka i tvrtka "Vulkan", koje su radnici bili u većini stanari nebodera, pokrenula sudski postupak s izvođačem radova "Industrogradnjom".

Tadašnji Privredni sud u Rijeci, kojega je sljednik Trgovački sud, 1985. je odlučio da izvođač radova mora obnoviti pročelje. No zbog sporosti tadašnjih upravnih tijela i nespremnosti te trvtke da provede odluku, presuda se počela provoditi tek nakon 19 godina.

Pribavljena je pravomoćna građevna dozvola za obnovu te radovi na pročelju počinju do kraja ovoga mjeseca.

Sa žiro-računa "Industrogradnje" 1997. bilo je sudskim putem skinuto 2,2 milijuna kuna potrebnih za obnovu.

Nagodbom između predstavnika nebodera i "Industrogradnje" betonski elemetni za pročelje bit će zamijenjeni čeličnom konstrukcijom i metalnom oblogom, izvijestio je pravni zastupnik zgrade odvjetnik Milan Samardžić.

Svršetak radova očekuje se do kraja godine.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više