Rijeka: 25. godišnjica umjetničkog rada operne prvakinje Olge Šober

Operom Giuseppea Verdija "La Traviata" 30. travnja u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će svečano obilježeno 25 godina umjetničkog rada operne prvakinje Olge Šober koja će u toj operi otpjevati ulogu Violette Valery.

Na konferenciji za novinstvo u riječkom HNK danas je Olga Šober, govoreći o svojem dosadašnjem stvaralaštvu, istaknula da je za opernog pjevača 25. godišnjica djelovanja važna obljetnica budući da samo rijetki pjevači i pjevačice dožive 50 godina stvaralaštva. Olga Šober je rekla da je za umjetničko djelovanje opernog pjevača potrebno puno truda i rada ustvrdivši da je u svojoj karijeri postigla sve ono o čemu sanja svaki umjetnik.

Kao svoje najdraže uloge izdvojila je upravo ulogu Violette te Gilde iz "Rigoletta".

Ravnateljica riječkog HNK Mani Gotovac kao odliku djelovanja Olge Šober navela je "maratonski" pristup karijeri za razliku od brzih i kratkotrajnih uspjeha pojedinih umjetnika. Gotovac je naglasila kako su stvaralaštvo i mogućnosti izvedbe Olge Šober još uvijek na visokoj razini te da se od nje i dalje očekuju vrijedni rezultati.

Olga Šober diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Visokoj glazbenoj školi u Beču, a magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu. Bila je prvakinja Opere u Osijeku, a od 1988. prvakinja je Opere riječkog HNK. Gostovala je na svim opernim pozornicama i scenama u Hrvatskoj, kao i u brojnim državama Europe i svijeta.

Dobitnica je brojnih nagrada za svoje umjetničko djelovanje, a 1998. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

U operi "La Traviata" uz nju će nastupiti, među ostalima, Zrinko Sočo i Paolo Rumetz, dirigirat će Miroslav Homen, a redatelj je Aldo Masella.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više