Rijeka: Mani Gotovac odgovorila na optužbe Sandra Damianija

INTERNDANTICA HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke Mani Gotovac na današnjoj je konferenciji za novinstvo, odgovarajući na "optužbe" ravnatelja Talijanske drame u toj kući Sandra Damianija, rekla je da ju Damiani od "dolaska na njezinu funkciju vrijeđa i kleveće, na što ona do sada nije reagirala".

Po njezinim riječima, najnovija je Damianijeva optužba da je ona (Mani Gotovac) otkazala izvođenje predstave "Vacccaria, a Gotovac tvrdi da to nije istina, već da je ona zbog financijskih razloga predstavu odgodila.

Rekla je da na njegove dosadašnje optužbe nije reagirala jer je željela "proizvesti kazalište, a ne skandale" te kako je vjerovala da će tijekom vremena ona i Damiani "naći načina da uspostave radni kontakt, ali da to nije bilo moguće". Po njoj, Damiani želi "voditi poslovni, financijski i programski dio Talijanske drame autoritarno, a po statutu HNK dužan je o svom radu obavjestiti intendanticu".

Kazala je da su dva stručna povjerenstva negativno ocijenila programe Talijanske drame, da je broj gledatelja njihovih predstava minimalan, a da Damiani ne prilaže račune i potvrde o troškovima s gostovanja ili o onima nastalima angažiranjem kazališnih umjetnika iz Italije.

Odluku o odgađanju predstave "Vaccaria", po Ruzzanteovu djelu, a koju je trebao režirati talijanski redatelj Gianfranco de Bosio, što je bilo povodom sadašnjeg sukoba intendatnice i Damianija, Gotovac je obrazložila značajnim premašenjem ugovornog troška za tu predstavu. Navela je da je ugovoreni trošak predstave bio 538.000 kuna, a da je sadašnji veći od 710.000 kuna, uz istovremeni dug Talijanske drame prema HNK veći od 525.000 kuna. Gotovac je obrazložila da ne može dopustiti daljni odlazak u dug Talijanske drame i da je u osobnim pregovorima s ansamblom kako bi se pronašla mogućnost smanjenja troškova za predstavu "Vaccaria, a ako se to ne utvrdi, morat će biti u program uvrštena zamjenska predstava.

Sandro Damiani ustvrdio je u izjavi za Hinu da dug Talijanske drame ne može biti razlogom otkazivanja te predstave, navevši da dugove imaju i ostali dijelovi kazališta. Po njegovim riječima troškovi moraju biti viši jer, zbog malog broja glumaca u Talijanskoj drami, gostuju glumci iz Italije. Istaknuo je da su novci talijanskog ministarstva kulture, namijenjeni toj predstavi, odnosno sufinanciranju nastupa talijanskih umjetnika, stigli u riječki HNK, a da sada neće moći biti utrošeni u tu namjenu.

Damiani je rekao da su redatelj De Bosio i talijanski glumci, koji su trebali gostovati u toj predstavi, čija je premijerna izvedba bila planirana za 21. lipnja, najavili mogućnost tužbe intendantice i riječkog HNK zbog otkazivanja predstave i narušavanja njihova umjetničkog digniteta, a da će to učiniti i on zajedno s njima.

Pročitajte više