Rijeka: nova metoda liječenja u pedijatriji

Klinika za pedijatriju riječkoga Kliničkog bolničkog centra na današnjoj je konferenciji za novinstvo predstavila novu metodu pedijatrijske interventne kardiologije, koja se u toj bolnici samostalno primjenjuje mjesec dana.

Riječ je o uklanjanju prirođenih mana pretklijetki srca uvođenjem kateterom tzv. kišobrana, koji se, kad venama dospije do bolesna mjesta, proširi i ukloni ga. U zadnje dvije godine taj se zahvat u Rijeci provodio u suradnji s inozemnim stručnjacima, a od prije mjesec dana riječki liječnici samostalno ga, uspješno izvode i već su obradili petero djece.

Dr. Neven Čače rekao je da se tako štedi znatan novac jer je za operaciju potrebno 15 do 20 tisuća dolara, a zahvat stoji 5000. Uz to, već drugi dan bolesnik odlazi kući, a mogućnosti komplikacija su znatno smanjene.

Naveo je da je optimalna životna dob djeteta za obavljanje zahvata između četiri i pet godina, kad dijete ima 15 do 20 kilograma. U Rijeci su tom metodom do sada obrađena djeca iz Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Po procjenama u Hrvatskoj se na godinu rađa tristotinjak djece sa srčanim manama, od kojih su pedesetak kandidati za obavljanje takva zahvata.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više