Rijeka: Odgođen svesindikalni sabor

PRVI hrvatski svesindikalni sabor pet hrvatskih sindikalnih središnjica, najavljen za 13. veljače, kao i sindikalni prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu, odgođen je, a novi nadnevak njegova održavanja bit će naknadno određen, izvijestili su danas u Rijeci sindikalni predstavnici.

Predstavnici županijskih povjerenstava Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatske udruge sindikata (HUS), Udruge radničkih sindikata Hrvatske URSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata javnih služba (MHSJS) na konferenciji za novinstvo naglasili su da je sindikalni sabor trebao biti održan u vrijeme ove saborske sjednice, no kako Hrvatski sabor danas završava 29. sjednicu, sindikati su odlučili e odgoditi i svesindikalni sabor.

Predstavnici pet sindikalnih središnjica i najvećih sindikata izvan središnjica potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o organiziranju svesindikalnog sabora i raspisivanju referenduma o organiziranju općeg štrajka protiv najavljenih izmjena Zakona o radu (ZOR), jer se, kako ocjenjuju njima drastično smanjuju radnička prava.

Vođe svih većih hrvatskih sindikata sporazumom su se obvezali da će se svesindikalnim saborom, referendumom i prosvjedima koji uključuju i opći štrajk suprotstaviti prijedlogu izmjena ZOR-a koji je Vlada uputila u Hrvatski sabor.

Svesindikalni sabor trebao bi se održati u roku od dva tjedna, ovisno o raspravi u Hrvatskom saboru, a sindikalni izaslanici taj će dan oko podneva sa svojega sabora poći na javni prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

Pročitajte više