RIJEKA: POLICIJI PREDANA TRI NOVA PLOVILA

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin danas je u riječkoj luci načelnicima zadarske, šibenskokninske i splitskodalmatinske policijske uprave predao na uporabu tri nova policijska plovila V800, svako vrijedno 890.000 eura.

Nova plovila koristit će se za nadzor teritorijalnih voda i državne granice. Kupljena su u Italiji i zadovoljavaju standarde NATO-a i Europske unije, rekao je Lučin.

Svako je plovilo dugačko 13,76 metara, široko 4,22 metara i pod maksimalnim teretom razvija brzinu od 33 čvora. Brodovi su nepotopljivi i samoispravljivi te izgrađeni od posebne aluminijske legure kojom se postiže maksimalna otpornost.

Brodice istih karakteristika koristi talijanska obalna straža, posebice za suzbijanje nezakonite trgovine, potrage i spašavanje na moru, kazao je Lučin.

Ministar Lučin podsjetio je da je u ovoj godini nabavljeno sedam policijskih plovila, a "otpisano" devet dodavši da će nakon parlamentarnih izbora biti nabavljeno još novih plovila.

Istaknuo je da je predviđeno da se za svaku policijsku upravu osigura po jedno plovilo V-800 i nekoliko brodica do 9 metara dužine.

Dodao je da se uskoro očekuje završetak izgradnje jedne policijske brodice u velolučkom brodogradilištu Greben.

Pročitajte više