Rijeka: Potpisan ugovor o gradnji novoga "Jadrolinijina" ro-ro broda

UGOVOR o gradnji posljednjeg u seriji od četiri "Jadrolinijina" roro putnička broda istih svojstava, vrijedna 5,7 milijuna eura, potpisali su danas predsjednik Uprave "Jadrolinije" Slavko Lončar i predsjednik Uprave brodogradilišta "Kraljevice" Ivica Šegulja.

Novi trajekt dug je 87,6 i širok 80 metara, moći će prevesti 100 automobila i 600 putnika, a očekuje se da će prometovati u turističkoj sezoni 2005. Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te mora, turizma, prometa i razvitka poduprijet će gradnju s 20 posto novca - 10 posto subvencija odobrava se svim državnim brodogradilištima, a 10 posto hrvatskim brodarima čije brodove grade domaći brodograditelji.

Do početka glavne ovogodišnje sezone u uporabi bi trebala biti dva od ukupno četiri nova trajekta koji se grade u splitskom i kraljevičkom brodogradilištu, a gradnju trajekta koju je počeo "Viktor Lenac" nastavit će "Brodosplit".

Potpisivanju ugovora nazočili su ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, državni tajnik za more i predsjednik Nadzornog odbora "Jadrolinije" Branko Bačić te državni tajnik za razvitak Zdravko Livaković.

Ministar Kalmeta i direktor "Uljanik-Plovidbe" Dragutin Pavletić potpisali su ugovor o 10-postotnoj državnoj potpori za gradnju tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija, nosivosti 47.300 tona koji se gradi u "3. maju". Ugovorena cijena tankera je 29,2 milijuna dolara, a u državnom proračunu za 2004. osigurano je 2,9 milijuna dolara potpore.

"Uljanik-Plovidba" u novi će tanker uložiti 10 posto vlastita novca, a ostalih 80 posto namaknut će zajmovima.

Po Kalmetinim riječima Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka predvidjelo je za poticanje gradnje brodova za hrvatske brodare u domaćim brodogradilištima ove godine ukupno 74 milijuna kuna. Oko 54 milijuna namijenjena su potporama trgovačkoj mornarici, a oko 20 milijuna "Jadrolinijinim" brodovima. Kalmeta je ocijenio da gradnja brodova na domaćim navozima zadovoljava.

Na upit novinara o obnovi ribarske flote odgovorio je da je u izradbi projekt izgradnje i nabave 30-ak ribarskih brodica u sklopu kojega bi država subvencionirala 30 posto vrijednosti brodica, a rade se i projekti dogradnje i izgradnje ribarskih lučica i ribljih burza.

Pročitajte više