Rijeka: Predstavljen Kopljarev rad za Bijenale u Sao Paolu

Na 26. bijenalu u Sao Paolu ove će godine Hrvatsku predstavljati rad "K9 Copmassion" Zlatka Kopljara u selekciji ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Branka Franceschija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u muzeju.

Franceschi je rekao da je Zlatko Kopljar (rođen u Zenici 1962., završio akademiju likovnih umjetnosti u Veneciji, a živi i radi u Zagrebu) prvi put predstavio rad iz "K" ciklusa 1996. godine.

Vizualni materijal "K9 Compassion" fotografiran je i snimljen u New Yorku 2003. godine. Nakon povratka u Zagreb izabrano je šest scena koje su zatim završno obrađene u formi UV ispisa na sintetičkoj foliji te za digitalno manipuliranu video projekciju.

Snimke prikazuju Kopljara obučenog u crno odijelo i bijelu košulju, rekao je Franceschi, kako u stavu razočaranog hodočasnika kleči na bijelom rupčiću ispred zgrade UN-a i muzeja Guggenheim, na Wall Streetu, Times Squareu, kolniku 8. avenije i u Kineskoj četvrti, čime odaje krajnju bespomoćnost pred nadmoćnim okruženjem bliskim na slici, a odbijajućim u stvarnosti.

Bijenale se otvara 25. rujna, zatvara 19. prosinca, a tema je slobodno područje. Nastupit će 135 autora iz 55 zemalja.

Nastup Kopljara financijski će pomoći Ministarstvo kulture, a organizator je riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

(Hina) xdsil ydd

l

Pročitajte više