RIJEKA: PREMIJERA DRAME F. ŠOVAGOVIĆA "JAZZ"

Predstavu "Jazz" autora Filipa Šovagovića praizveli su večeras u dvorištu riječkog Filozofskog fakulteta glumci i gosti Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Predstava je priređena kao dio programa "Project Refugees" Europske kazališne konvencije, a Šovagović je tekst napisao za kulturnu manifestaciju Riječke ljetne noći u sklopu kojih je prikazana.

U drami "Jazz" autor razmatra odnose i nemogućnost komunikacije triju generacija u jednoj obitelji.

Redatelj je Ivica Buljan, glazbu je skladao Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja je Magdalena Lupi, a scenografkinja i oblikovateljica svjetla Lada Badurina. Kostime je osmislila Ana Savić Gecan, a scenski pokret Andrei Koteles.

U predstavi glume Bosnimir Ličanin, Zoran Prodanović Prlja, Zrinka Kolak Fabijan, Damir Orlić, Luka Peroš, Ana Kvrgić, Zdenko Jelčić, Zdenko Botić, Davor Jureško, Sabina Salamon, Andreja Blagojević, Predrag Sikimić i šestogodišnji dječak Jakov.

Danas je predstavljena i prva tiskana Šovagovićeva drama "Jazz" koju su u slopu Kazališne knjižnice riječkog HNK Ivana pl. Zajca izdali riječki HNK, Izdavačka kuća "Adamić" i riječki ogranak Društva hrvatskih književnika.

Drama "Jazz" peto je Šovagovićevo dramsko djelo, od kojih su tri prevedena na ukupno šest jezika, kazala je intendantica riječkog HNK Mani Gotovac te naglasila da su neki Šovagovićevi tekstovi već tiskani, ali u inozemstvu.

Ocijenila je da u teatrologa i kazališnih kritičara "postoji blaga distanca prema Šovagovićevim djelima jer je on prije svega glumac" te dodala da je to "sretna okolnost". Šovagović stvara dijaloško-monološku dramsku strukturu koja se razvija iz lica, a ne iz njihove povezanosti, istaknula je.

Redatelj Buljan drži da je "Šovagović među rijetkim autorima koji imaju izvorno nadahnuće, ne parafrazira druge pisce nego stvara svoj izvorni dramski jezik i originalni poetski izraz."

(Hina) xhšup ymć

Pročitajte više