Rijeka: "Viktor Lenac" 21. srpnja najvjerojatnije u štrajku

PREDSJEDNIK podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu "Viktor Linac" Damir Bačinović izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo da će Sindikat u Brodogradilištu najvjerojatnije organizirati štrajk 21. srpnja.

Razlog za štrajk su neispunjeni zahtjevi tog Sindikata i Sindikata Brodogradilišta "Viktor Lenac" zbog kojih se krenulo u raspisivanje jučerašnjeg referenduma za štrajk, rekao je.

Sinditaki traže da se isplati 37 posto plaće za svibanj i akontacija za lipanj, te aktivnije uključenje Vlade RH u poslovanje Brodogradilišta.

Na jučerašnji referendum je, od 730 radnika koji su došli na posao, izašlo 96 posto, a od kojih su svi poduprli organiziranje industrijskih akcija uključujući štrajk, izvijestio je Bačinović.

Najavljeni štrajk bio bi prva industrijska akcija u "Viktoru Lencu" od osnutka Brodogradilišta.

Bačinović je izrazio zahvalnost Vladi i strankama koje su dale doprinos u spašavanju "Viktora Lenca". No, kazao je, potrebno je dogovoreni iznos uložiti u Brodogradilište što prije, jer "Viktor Lenac" nema sredstava za isplatu plaća radnicima, niti za nabavku materijala ili isplatu kooperantima.

Nakon završetka ovog postupka Vlada mora aktivnije sudjelovati u kontroli i brizi o poduzeću kako se ne bi ponovila ovakva situacija, rekao je.

Na novinarsko pitanje o komentaru rada dosadašnje Uprave, Bačinović je rekao da je za Sindikat dobra svaka uprava koja osigurava poslovanje i plaće, te da će podržati svaku novu Upravu, koju postavi Nadzorni odbor, kao i da Sindikat neće imenovati krivce za ovo stanje.

(Hina) ds ln

Pročitajte više